Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Tvist om restid ska räknas som arbetstid

Ska restid till dagens första kund räknas som arbetstid? Den frågan tas upp i Arbetsdomstolen i dag. Avgörandet kan få stor betydelse för Unionens medlemmar som inte utgår från en fast arbetsplats.
Ola Rennstam Publicerad
Colourbox.com
Nu ska det avgöras om restiden till och från jobbet ska räknas som arbetstid. Colourbox.com

Tvisten som nu är uppe i Arbetsdomstolen rör tre målare från Skåne. Svenska Målareförbundet stödjer sig på en EU-dom, det så kallade Tyco-målet, som slog fast att restid till första kund och hem från sista kund för dagen ska räknas som arbetstid. Enligt Arbetsgivarsidan, Måleriföretagen, har Tyco-domen dock ingen betydelse för svensk arbetsmarknad.

Frågan om restiden ska ersättas som arbetstid är principiellt viktig. Enligt Malin Wulkan, tillförordnad chefsjurist på Unionen, skulle Arbetsdomstolens dom kunna få betydelse för vissa av förbundets medlemmar – om domstolen väljer att gå på Målarnas linje.

– Grundfrågan är vad som egentligen räknas som arbetstid. Det kommer att bli mycket intressant att se vad Arbetsdomstolen kommer fram till. Det går i nuläget inte att svara säkert på vilken betydelse domen skulle få om målarna får rätt, säger hon.

– Vi kommer att få analysera AD:s bedömning av EU-rätten noga i så fall. I Tycodomen var det fråga om ganska speciella omständigheter och här skulle man i så fall få titta på de förutsättningar som Arbetsdomstolen bedömer vara viktiga.

Medlemsgrupper som kan beröras är till exempel säljare och servicetekniker, som precis som målarna, ofta utgår från hemmet.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.