Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Män anställer helst män

Män kallar helst andra män på intervju. I alla fall om de arbetar i yrken med jämn könsfördelning. Det visar en ny studie som delvis motsäger tidigare forskning.
David Österberg Publicerad
Colourbox
En man kallar hellre en annan man till intervju, i alla fall om han har ett yrke där könsfördelningen är jämn. Colourbox

En manlig arbetsgivare väljer i högre utsträckning en annan man när han kallar kandidater till en första jobbintervju – i alla fall ibland. Det skeva urvalet visar sig nämligen bara om mannen jobbar i ett yrke med lika många män som kvinnor, enligt forskning från Stockholms universitet. 

Studien är gjord av Anni Erlandsson, doktorand i sociologi. Något entydigt svar på varför män hellre väljer män – och bara i könsbalanserade yrken – har hon inte. Men en förklaring kan vara att män gillar att jobba med andra av samma kön. En annan att männen antar att kvinnorna har små barn eller snart kommer att skaffa barn och att det i sin tur påverkar deras arbetsinsatser på ett negativt sätt. Kvinnliga rekryterare ägnade sig inte åt könsdiskriminering.

Studien gjordes genom att skicka fiktiva arbetsansökningar till 1 643 verkliga jobbannonser. I ansökningarna var samtliga kandidater 31 år och hade likvärdig kompetens och utbildning.

Anni Erlandsson genomförde en liknande studie för två år sedan, tillsammans med två forskarkollegor. Den visade att män och kvinnor kallades lika ofta till jobbintervjuer och att ojämlikheten på arbetsmarknaden därmed hade en annan förklaring än diskriminering vid rekrytering.

– Sannolikt beror den på att kvinnor gör andra val i livet, vabbar mer och tar ut längre föräldraledighet. Det kan också finnas förklaringar på yrkesnivå och i olika arbetskulturer  vilket vore intressant att studera närmare för att få mer kunskap om vad som ligger bakom kvinnors sämre löne- och karriärutveckling, sa Anni Erlandsson till Kollega.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.