Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Fackliga framgångar för idrotten

Idrotten är på frammarsch när det gäller fackliga framgångar. Senast i raden är damkronorna, där Sico förhandlat fram ett landslagsavtal, som reglerar ersättningar och försäkringar under landslagsspel.
Lina Björk Publicerad
Jonas Ekströmer/TT
Sico har förhandlat fram ett avtal som reglerar ersättning och försäkringar under landsslagsspel. Jonas Ekströmer/TT

För en månad sedan fick topplagen inom svensk curling kollektivavtal. Dessförinnan hade också handbollsspelare på både dam- och herrsidan reglerat sina villkor. Nu har även hockeyns damkronor nått viss framgång för sina rättigheter som anställda. Ett landslagsavtal, som alltså gäller enbart när de spelar för landslaget, ska justera ersättningar för lön och förlorad arbetsinkomst samt försäkringar mot skador och medaljbonusar.

Det är spelarföreningen för ishockeyspelare, Sico, som förhandlat fram det nya avtalet. Unionen och Sico har sedan 2008 ett samarbete där man tillsammans företräder anställda hockeyspelare i Sverige.

­– Att andra idrotter nått framgång inom kollektivavtalen har gett lite ringar på vattnet, vilket gjort att andra följt efter. På det sättet har det blivit lättare att få till nya avtal. Sedan har både arbetsgivare och spelare börjat se det som en självklarhet och blivit mer medvetna om hur viktigt det är, säger Lukas Rinqvist, som är central ombudsman på Unionen med ansvar över idrotten.

Finns det inget avtal som reglerar villkoren inom idrotten blir det upp till arbetsgivarens goda vilja om till exempel olyckan är framme. Högst på listan inom alla de idrotter där det förhandlats om avtal står vettiga ersättningar och bra försäkringar. Även omställningsstöd är efterfrågat då karriären inom idrotten är begränsad i tid.

– Något man också pratar mycket om är skillnaden mellan mäns och kvinnors ersättningar för utövande av idrott, där kvinnorna ligger långt efter i löneutveckling.

Unionen och Sico fortsätter att förhandla om ett kollektivavtal för SDHL, svenska damhockeyligan, och ser också att fler idrotter kan komma att följa efter. I dag har man kollektivavtal för både fotbollen och hockeyn på herrsidan, men saknar detsamma för damerna.

– Sedan kan man tänka sig att stora idrotter som basket, bandy och innebandy som helt saknar avtal idag står näst på tur, säger Lukas Ringqvist.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtal

Unionen stämmer Folkuniversitetet i AD

Unionen stämmer Folkuniversitet efter att 18 medlemmar som jobbar som coacher och yrkesvägledare omfattats av Sveriges Lärares kollektivavtal för cirkelledare. Ett brott mot avtalet, menar Unionen, som vill att Arbetsdomstolen reder ut vad som gäller.
Linnea Andersson Publicerad 31 augusti 2023, kl 11:33
Skylt med texten Folkuniversitetet.
Unionen stämmer Folkuniversitet för vad man menar är ett avtalsbrott. Foto: Linnea Andersson.

Folkuniversitetet har kollektivavtal med både fackförbunden Unionen och Sveriges Lärare. Sedan en längre tid tillbaka har 18 Unionenmedlemmar – i stället för att omfattas av sitt fackförbunds kollektivavtal – gått på lärarnas cirkelledaravtal.

– Vi menar att det är fel att arbetsgivaren har tillämpat Sveriges Lärares avtal och att det i stället är vårt kollektivavtal inom civilsamhället som ska tillämpas, säger Carl Siljehamre, en av två förbundsjurister på Unionen som driver målet i AD.

Vill inte kommentera

Enligt Siljehamre menar Folkuniversitet å sin sida att Cirkelledaravtalet visst kan tillämpas även på coacher och yrkesvägledare och att man inte gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott.

Unionen kräver att Folkuniversitetet både ska betala skadestånd på 100 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet och skadestånd till de 18 medlemmarna på 40 000 kronor vardera. Medlemmarna har, enligt Unionen, inte förlorat någon lön, däremot har de bland annat gått miste om pensionsinbetalningar till deltidspension på 1,2 procent.

Kollega har sökt Folkuniversitetet för en kommentar som hänvisat vidare till sin arbetsgivarorganisation Fremia. Fremia vill i sin tur inte lämna någon kommentar med hänvisning till att de ännu inte kommit med svaromål i ärendet.

Gränsdragning

På arbetsplatser där det jobbar flera yrkesgrupper finns i vissa fall gränsdragningar mellan facken för att det ska bli tydligt vilket fackförbund en anställd kan vara medlem i och vilket kollektivavtal som ska gälla. En sådan gränsdragning finns till exempel mellan Unionen och IF Metall för tjänstemän respektive arbetare.

Mellan Unionen och Sveriges Lärare finns inget sådant på förhand bindande gränsdragningsavtal.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands.