Hoppa till huvudinnehåll
Kompetensutveckling

5 poddar om arbetslivet

Hösten är en bra tid att skaffa sig nya vanor. Här är en handfull poddar som ger dig bra koll på arbetslivet.
David Österberg Publicerad
Lyssna dig till koll på arbetslivet.

Tack för din ansökan

Av rekryteringsföretaget TNG

Den här podden ger tips och råd om att söka jobb. Något oregelbunden utgivningstakt men oftast kommer ett nytt tiominutersavsnitt i månaden. Har bland annat diskuterat headhunting, klädval vid anställningsintervjun, om det är möjligt att vara överkvalificerad och hur man väljer referenspersoner.

 



Health for wealth
Av hälsostrategen Ann-Sofie Forsmark
och förläggaren Boel Stier

En podd om hållbar hälsa i arbetslivet. Nya avsnitt släpps varje torsdag och är ungefär 45 minuter långa. Programledarna diskuterar hälsa i arbetslivet med forskare, debattörer och arbetsgivare med målet att skapa fler hälsosamma arbetsplatser. Hittills har podden exempelvis tagit upp ämnen som ”störande ljud på jobbet”, ”bättre möten”, ”så är du ledig på allvar” och ”vart tog lekfullheten vägen?”. Här får dessutom arbetsgivare som lyckats skapa hälsosamma arbetsplatser berätta hur de gjort.





Framtidens färdigheter
Av tankesmedjan Futurion

Digitaliseringen förändrar arbetslivet och den som vill stå rustad för framtidens arbetsmarknad måste fundera över vilken kompetens som kommer att efterfrågas. Det var utgångspunkten när tankesmedjan Futurion drog i gång sin podd, som bland annat har gästats av beteendevetaren Petra Krantz Lindgren, som diskuterade empati och självkänsla, och forskaren Carl Benedikt Frey, som pratade teknikskiften. Nya avsnitt släpps varje månad och är ungefär 30 minuter långa.





Svenska nomader
Av Svenska nomader

På den digitala mötesplatsen Svenska nomader diskuterar medlemmarna hur man gör för att jobba på distans – och hur digitaliseringen påverkar företag och samhälle. Svenska nomader har dessutom en podd. I den pratar programledarna med digitala nomader – människor som använder tekniken för att arbeta från vilken plats som helst – och arbetsgivare för att belysa olika perspektiv på den förändrade arbetsmarknaden. Hittills har avsnitten bland annat handlat om att vara digital nomad på deltid, om gigekonomin, om att frilansa i Los Angeles och om vilket ansvar privilegierade västerlänningar har när vi reser. Varje avsnitt är runt en halvtimme, men utgivningen är oregelbunden.





Karriärpodden
Av Eva Ekedahl, medgrundare av
ledarprogrammet Women for Leaders

Podden, som startades redan 2014, har som syfte att få fler kvinnor att söka sig till ledande befattningar och att öka andelen kvinnor i företagsledningar. Programledaren Eva Ekedahl intervjuar framgångsrika kvinnor i långa och personliga samtal. Genom åren har podden gästats av allt från Googles Sverigechef Anna Wikland och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke till författaren Viveca Sten och mediedrottningen Frida Boisen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Kompetensutveckling

Chefer får utbildning – medarbetarna blir utan

Sju av tio företagsledare har skaffat sig kompetensutveckling det senaste året. Men deras anställda blir utan. Det visar en undersökning som Unionen har gjort.
David Österberg Publicerad 8 oktober 2024, kl 15:29
Chefer får utbildning – medarbetarna blir utan: En ny undersökning från Unionen visar att sju av tio företagsledare har fått kompetensutveckling det senaste året, medan många anställda saknar samma möjligheter. Kompetensbrist hindrar Sveriges tillväxt.
Kompetensutveckling för chefer, inte för anställda. Unionens undersökning avslöjar att 70% av företagsledarna har vidareutbildat sig, men endast 41% av tjänstemännen i privat sektor har fått samma chans. Brist på rätt kompetens är ett stort tillväxthinder i Sverige. Foto: Colourbox.

Varje år gör fackförbundet Unionen en undersökning om vilka möjligheter tjänstemännen har att få kompetensutveckling. Den återkommande slutsatsen är att möjligheterna är små men behovet stort.

I den senaste undersökningen svarade sex av tio att de måste få vidareutbildning för att de ska fortsätta vara attraktiva på arbetsmarknaden. En av tre tror att de kommer att behöva öka sin kompetens genom utbildning de inte kan få via sin arbetsgivare.

Samtidigt visar flera undersökningar att brist på rätt kompetens är det största hindret för tillväxt i Sverige. 

Höga chefer får mer utbildning

I en ny undersökning har Unionen frågat företagsledare om de har skaffat sig kompetensutveckling det senaste året. Enligt den svarar sju av tio att de har det. Motsvarande siffra för tjänstemän i privat sektor är 41 procent.

– Det är så klart positivt att företagsledare har förstått att man på dagens arbetsmarknad ständigt måste kompetensutveckla sig, men för att bygga en organisation som är redo för framtiden måste det även investeras i anställdas kompetens. Frågan är inte längre om företag har råd att satsa på kompetensutveckling – utan om de har råd att låta bli, säger Peter Hellberg, Unionens ordförande, i ett pressmeddelande.

Anställda med låg lön får mindre kompetensutveckling

Redan 2019 visade en rapport från den fackliga organisationen PTK att arbetsgivare snålar på kompetensutveckling. Under ett år deltog ungefär hälften av de anställda i en kurs. En fjärdedel av kurstimmarna lades på obligatoriska kurser i hälsa och säkerhet, varav somliga är lagstadgade.

De med lägre löner och osäkra anställningsvillkor får i genomsnitt mindre kompetensutveckling än de med högre lön och tillsvidareanställning. Chefer eller anställda med längre utbildning får mer kompetensutveckling än andra, enligt rapporten.

Unionens tips till företagsledare 

  • Se löpande över företagets kompetensbehov.
  • Säkerställ att anställda har rätt färdigheter för att möta dagens och framtidens behov.
  • Ta höjd för kompetensutveckling i budgetarbetet.
  • Se till att anställda får utvecklingstid under ordinarie arbetstid, och justera arbetsbelastningen därefter.
  • Se till att anställda efter längre frånvaro får kompetensutveckling.
  • Erbjud kompetensutveckling på lika villkor för alla anställda.