I dag är psykisk ohälsa den främsta orsaken till sjukskrivningar i Sverige. Att alltför höga krav på arbetet är en orsak är de flesta ense om, men ofta antas att de höga kraven kan kompenseras med ökade möjligheter för individen att själv bestämma över hur arbetsuppgifterna ska utföras, och ett bra socialt stöd i arbetsgruppen.
Det här är en ”bekväm myt”, konstaterar nu forskare på Linköpings Universitet som tillsammans med kanadensiska kollegor i flera omgångar frågat 1 700 personer om symtom på utmattning samt hur de uppfattar krav, handlingsutrymme och socialt stöd i jobbet.
– Handlingsutrymme och socialt stöd är viktiga faktorer i sig. Finns inte det ökar risken för utbrändhet. Men studien visar att de positiva effekterna av dem inte är nog för att skydda mot utbrändhet, säger Anna-Carin Fagerlind Ståhl, psykolog och forskare vid Linköpings universitet, enligt vilken resultaten är tillämpbara på hela arbetsmarknaden.
Det enda som verkligen hjälper är att minska mängden arbetsuppgifter eller arbetstempot för de som känner att de har för mycket att göra, anser forskarna. Men det ställer krav både på medarbetare och chefer. Medarbetare måste signalera om kraven upplevs som för höga och cheferna måste vara lyhörda.
Foto: Colourbox
Anna-Carin Fagerlind Ståhl:
Många i riskzonen tänker att det visserligen är mycket nu, men att det säkert blir bättre så småningom. Det finns också en kultur av att det är bra att ha mycket att göra.
– Då gäller det att använda sunt förnuft och fundera över om arbetsbördan är rimlig. Finns det möjlighet att ibland ta det lugnt, tänka efter och återhämta sig? Finns det möjligheter att ta de pauser och raster som vi har rätt till? Och även om det finns gäller det att fundera över de kvalitativa kraven i arbetet.
Det är dock fel att tro att det bara är den närmaste chefens ansvar att göra något åt situationen, anser forskarna. I stället bör frågan hamna högst upp i företaget.
– Även många chefer sitter pressat till och har begränsade möjligheter att påverka organisationen. Vill man organisera företaget för att få attraktiv arbetskraft och behålla kompetens så är det här enormt viktiga frågor, säger Anna-Carin Fagerlind Ståhl.
– Vad görs i dag för att främja hälsa? I stället för att förändra organisationen försöker man få redan pressade individer att lära sig hantera pressen bättre.
Läs också: Utbränd - på olika sätt