
I ett flerårigt forskningsprojekt har forskare vid Göteborgs universitet undersökt hur arbetsgivare och rekryterare granskar arbetssökande på nätet.
– De flesta försöker ha ett etiskt förhållningssätt. De tänker på integriteten för den arbetssökande, i alla fall i ett första steg, och tittar på information som finns lättillgänglig, säger Anna Hedenus, universitetslektor, som tillsammans med kollegan och projektledaren Christel Backman, genomfört studien.
– Men upptäcker man saker som upplevs som lite konstiga, kan man börja leta lite mer.
Det handlar då om saker som rekryteraren anser kan vara relevant för jobbet. Exempelvis sådant som handlar om värdegrund eller moral, att den arbetssökande skulle vara engagerad i någon konkurrerande verksamhet, vara politiskt aktiv eller lägga ned alltför mycket tid på någon idrott.
I vissa fall handlar det om information som den arbetssökande inte tycker har något med jobbet att göra, men ibland har den tilltänkta arbetsgivaren en annan åsikt.
Läs också: Tänk efter före – du lägger ut allt på nätet
– Ett företag hade en kandidat som man var positiv till. Men hon hade en lättklädd bild utlagd i flödet. För arbetsgivaren blev det jobbigt att ha sett bilden. Han tyckte att det tydde på dåligt omdöme att lägga ut den, men visste inte hur han skulle förhålla sig till det, säger Anna Hedenus.
Läs också: 7 säkra sätt att göra bort sig på Facebook
En måhända ofördelaktig publicering på nätet behöver dock inte betyda att det är kört. Dels är det svårt att veta hur arbetsgivare kommer bedöma informationen, dels kan det finnas möjlighet att reparera misstaget genom att ha en bra förklaring. Ofta finns det en större tolerans mot yngre personers felsteg, vilket också kan ha att göra med att det då i högre utsträckning rör sig om okvalificerade arbeten och sommarjobb.
Men ett misstag avråder Anna Hedenus bestämt ifrån.
– Att vara illojal mot sin arbetsgivare, en nuvarande eller en tidigare. Det kan vara att prata illa om sitt jobb och kalla det för skitorganisation. Eller att prata illa om chefen eller det företag där man söker anställning.
Att, som arbetssökande, försöka slippa ifrån problemet med snokande rekryterare genom att inte synas på nätet och i sociala medier är ingen bra strategi.
Läs också: Så raderar du dina avtryck på nätet
– När man googlar på någon vill man hitta något. Som arbetsgivare känner man sig tryggare då. Därför kan det vara en nackdel jämfört med andra sökande som går att hitta på nätet.
Läs också: 8 jobbtabbar på film du bör undvika