
Med en tredelad försäkring skulle en tredjedel av försäkringen vikas åt vardera föräldern. Den sista tredjedelen skulle familjen få disponera fritt.
Frågan om den tredelade försäkringen har varit uppe till diskussion flera gånger i Unionen. Redan 2008 förde Unionen Stockholms jämställdhetsråd upp frågan utan framgång.
– Vi har länge drivit att uttaget av föräldradagar måste bli jämnare eftersom det är under småbarnsåren som kvinnor halkar efter i lön och karriär, säger Henrik Ehrenberg, Unionens samhällspolitiske chef, enligt vilken det inte egentligen handlar om ett nytt vägval för Unionens del.
– Däremot har vi varit skeptiska till alla regelförändringar som innebär minskad flexibilitet. Men nu när det finns en utredning med ett förslag om tredelad föräldraförsäkring vill förbundsstyrelsen göra en avvägning av olika politiska mål för att uppnå ett gott arbetsliv för våra medlemmar.
Enligt Henrik Ehrenberg kommer Unionens främsta arbete mot ojämställdhet även framöver att bedrivas på arbetsplatserna.
– Vi som fack får inte luta oss tillbaka och lämna över frågan till politikerna, det vore ett stort misstag. Vi måste även fortsatt ha oerhört mycket fokus på hur det fungerar på arbetsplatser. Det gäller att få arbetsgivaren att arbeta systematiskt för att motverka löneskillnader som uppstår under småbarnsåren. Det handlar om att prata igenom sådant som kompetensutveckling, arbetsuppgifter och karriärutveckling.
Att Unionen nu tar ställning innebär inte att förbundet kommer att kampanja för en tredelad försäkring. Däremot kommer man att stötta utredningens förslag i sitt remissvar. Det är dock långt ifrån säkert att förslaget blir verklighet. I dag finns ingen majoritet för det i riksdagen.