Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

”Kortad arbetstid höjde vår vinst”

För reklambyrån blev det en rena vinstlotten. För den anställde på konsultbolaget ökade kreativiteten med bättre återhämtning.
Publicerad
På Oss Reklambyrå arbetar alla mellan klockan nio och fyra, med en timmes lunchrast.

Reklambyrån Oss i Visby införde sextimmarsdag i mars förra året. Resultatet är entydigt positivt: nöjdare medarbetare och högre intäkter.

Komiskt nog har det nästan blivit ett heltidsjobb för ägaren och vd:n Julia Bendelin att svara på frågor om hur det har gått sedan medarbetarna gick ner i arbetstid. Journalister från hela världen hör av sig, liksom forskare och studenter som skriver uppsats. Många andra företagare är också nyfikna.

När folk i dag kommer klockan 9 så sätter de sig direkt och börjar jobba, alla har börjat ta mer ansvar

För några år sedan gick reklambyrån med fyra heltidsanställda knackigt.

– Då var bara hälften av veckans arbetstimmar fakturerbara. Jag vände och vred på allt och funderade på om jag skulle bli tvungen att säga upp någon, säger Julia Bendelin.

En kväll satte hon sig och funderade och skrev en plan för framtiden. I bakhuvudet fanns tanken att de som jobbar 75 procent får lika mycket gjort som när de arbetade heltid. Nästa dag presenterade hon sina idéer.

Sedan dess arbetar alla på Oss mellan klockan nio och fyra, med en timmes lunchrast. En dag i veckan var är det jour till klockan fem. Den timmen kan medarbetarna sedan kompa ut.

– När folk i dag kommer klockan nio så sätter de sig direkt och börjar jobba, alla har börjat ta mer ansvar, säger Julia Bendelin.

De har också tagit bort onödig overheadtid, bland annat genom att minska antalet möten. Kundmötena tar medarbetarna ofta på egen hand, förr var de oftast flera kolleger.

Alla har också blivit mer noga med tidrapporteringen. Allt som görs för kunderna noteras. Tidigare kunde man exempelvis bjuda på en kvart här och där. Nu gäller principen ”många bäckar små”.

– Alla skärpte sig och tiden utan uppdrag försvann. Men det ställer förstås högre krav på mig när det gäller planering, säger Julia Bendelin.

Kreativiteten har också ökat och kvaliteten har höjts. Enligt Julia Bendelin är den främsta förklaringen chansen till återhämtning. Hon tar som exempel företagets art director som varje morgon tar en långpromenad runt ringmuren och kommer till jobbet fräsch i huvudet.

– Jag är så stolt över detta! För moderna företagare är makt och pengar inte allt. Balans i livet är viktigare. Att jobba mycket är inte längre status.

Konsultbyrån Brath i Örnsköldsvik har sedan starten 2012 sex timmars arbetsdag. Även om det var uppgifterna mer än arbetstiden som lockade Annica Lindgren till jobbet som projektledare på Brath så blev den förkortade arbetstiden en oväntad bonus.

– Kortare arbetsdag passar mig perfekt. Jag gillar att köra hårt och nu får jag en längre återhämtningsperiod, säger hon.

I jobbet måste hon vara kreativ och har mycket kundkontakter. Då underlättar det att vara utvilad för att kunna hålla humöret på topp och ge kunderna bästa servicen.

– På de flesta arbetsplatser är det högt tempo. Men det finns ändå en maxtid för hur länge man kan prestera bra. När man arbetar sex timmar utnyttjar man tiden extremt väl, säger hon.

Hon och de 21 kollegorna arbetar mellan klockan nio och fyra och har en timmes lunch. Måste Annica Lindgren exempelvis gå till tandläkaren ser hon till att lägga besöket utanför de sex timmarna. Och ibland måste hon jobba över, precis som på vilken arbetsplats som helst.

För att effektivisera arbetet har man på Brath ett minimum av interna möten och har skippat fikaraster.

– På mitt förra jobb fick jag ibland höra att jag var tråkig som inte var med på fikat. Så då fick jag avbryta arbetet för gemenskapen. Det här passar mig bättre. Det tog kanske någon vecka extra innan jag lärde känna alla. Men relationerna fungerar alldeles utmärkt även utan fikaraster, säger hon.

För många på Brath underlättar den kortare arbetsdagen livspusslet. Annica Lindgren är inte längre småbarnsförälder, men sextimmarsdagen har gett henne en behagligare vardag, hon uppskattar framför allt sina lugna morgnar, ofta med långpromenad.

Passar då sextimmarsdag alla?

– Nej, det kan ju inte fungera bra i yrken där arbetsflödet är ojämnt, till exempel om man är nattportier. Och såklart inte heller om man tycker det är väldigt viktigt med fikaraster …

 

Text: Cajsa Högberg

FLER ARBETSPLATSER MED 6-TIMMARSDAG

Toyota center bilverkstad
Toyota Center i Mölndal införde sextimmarsdag 2002. För att kunna möta efterfrågan och ha öppet längre delades arbetsdagen in i två pass. Medarbetarna blev mer utvilade och kunderna nöjdare.

Speltillverkaren Filimundus
Filimundus i Stockholm införde sextimmarsdag 2015. Medarbetarna blev mer energiska och Filimundus stärkte sin attraktivitet som arbetsgivare.

Produktionsbyrån Background
Grafiska produktionsbyrån Background i Falun ville växa och bli mer attraktiv som arbetsgivare och införde därför sextimmarsdag 2015.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.