Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Egenanställd kan förlora a-kassa

Peder Andersson tog alla uppdrag han kunde få, för att slippa a-kassa på heltid. Då stängde Unionens a-kassa av honom – för att han är företagare. Trots att han varken har firma eller f-skattsedel.
Ola Rennstam Publicerad
Johan Wahlgren
A-kassan tycker att Peder Andersson ska tillstå att han är företagare och sluta ta uppdrag. Johan Wahlgren

Peder Andersson har arbetat som fotograf i många år, tidigare som egen företagare men på senare tid genom egenanställningsbolaget Frilans Finans.

I höstas arbetade han åt ett skolfotoföretag och uppdragen i Gävletrakten gav honom full sysselsättning. Mot slutet av året följer normalt en nedgång i branschen och under den lågsäsongen har Peder kompenserat inkomstbortfallet med a-kassa. Men för att inte gå på a-kassa på heltid har han tagit vissa fotouppdrag för Gefle Dagblad. Detta skulle dock visa sig vara ett misstag.

– Unionens a-kassa anser att jag är företagare och drog in min ersättning, berättar han.

Men Peder Andersson har inget företag. Och han är varken registrerad för f-skatt eller moms. När han utför ett fotouppdrag fakturerar Frilans Finans uppdragsgivaren och betalar därefter ut lön till honom. Men enligt regelverket kan man ändå bli klassad som företagare.

Det är som om a-kassan inte vill förstå detta nya sätt att arbeta

Det som är intressant för a-kassan är hur självständig en uppdragstagare anses vara gentemot sina uppdragsgivare. Är självständigheten för stor kan kassan klassa frilansaren som företagare. Unionens a-kassa tar alltså ingen hänsyn till att Peder Andersson saknar företag och får ut lön som anställd i egenanställningsbolaget.

– Enligt handläggaren på a-kassan är min enda chans att få ersättning att jag medger att jag är företagare och slutar ta uppdrag. A-kassan vill alltså att jag ska ljuga och säga att jag är företagare trots att jag inte är det. Men jag vill inte ljuga och jag kan inte lägga ner ett företag som inte existerar. De vill tydligen att jag ligga på soffan i stället, säger han.

Unionens a-kassa anser att Peder Andersson inte lyckats styrka att han inte söker nya uppdrag och att han inte har några inplanerade uppdrag. Enligt Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen får en frilansare ha en eller högst två uppdragsgivare för att inte klassas som företagare.

– Jag har haft två uppdragsgivare under den här perioden och det kan inte anses vara många. Jag har försökt förklara, men det är som om a-kassan inte vill förstå detta nya sätt att arbeta, säger Peder Andersson.

Sedan Peders ersättning ströps har han haft 1 600 kronor att leva på under sex veckor, pengar för de fotouppdrag han gjort för lokaltidningen. Nu tvingas han gå till socialen för att klara sin försörjning.

– Det känns fruktansvärt. Det är så pinsamt att behöva gå till ett socialkontor, helt i onödan dessutom. Plötsligt befinner jag mig på ruinens brant, trots att jag bara försökt göra rätt för mig och ta så många uppdrag som möjligt. Jag känner mig väldigt uppgiven, säger han.

Peder Andersson tycker att reglerna i arbetslöshetsförsäkringen måste ändras.

– Arbetsmarknaden har förändrats och det är uppenbart att lagtexten inte har hängt med.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
A-kassa

Läsarna om a-kassan: ”Skrämmande läsning”

”Skrämmande”. ”Hemskt och sorgligt”. ”Fruktansvärt”. Många har reagerat starkt på Kollegas granskning av väntetiderna hos Unionens a-kassa.
David Österberg Publicerad 7 november 2024, kl 06:02
Kollega granskar Unionens a-kassa. Kollage med de artiklar i ämnet som Kollega hittills publicerat.
Förra veckan publicerade Kollega en granskning av de långa väntetiderna hos Unionens a-kassa. Många arbetslösa tvingades vänta i månader på ersättning, vilket ledde till ekonomiska svårigheter och ångest. Kollegas läsare har reagerat kraftigt på uppgifterna i artiklarna. Här är några av reaktionerna. Kollage: Susanna Sethfors Holmquist.

Förra veckan publicerade vi vår granskning av de långa väntetiderna hos Unionens a-kassa. När situationen var som värst tvingades många arbetslösa vänta i flera månader på ersättning. Här är några av alla de reaktioner som publiceringen väckt:

 

A-kassan är ju den inkomst man har när man blivit av med jobbet. Hyra, mat mm ska ju betalas så självklart ska det inte ta mer än en månad innan a-kassan börjar betalas ut.”

 

” Helt otroligt att människor ska behöva skuldsätta sig för att överleva.”

 

” A-kassan idag skapar psykisk ohälsa & skulder.”

 

”Att skylla på ett IT-system signalerar ju bara inkompetens vid upphandling och implementation.”

 

”Jag behövde vänta tre månader innan jag fick ut min a-kassa. Som tur var hade jag besparingar som jag kunde ta ifrån men alla har ju inte det.”

 

”Tycker att det är super när media granskar och går till djupet med haveri inom egen organisation eller sfär omkring. Då kan vi uppnå förbättringar och förklaringar.”

 

”Skrämmande läsning.”

 

”Så hemskt och sorgligt att läsa om konsekvenserna. Vad bra att Kollega finns där och kan granska!”

 

”Långa handläggningstider är förödande för personer med en svag ekonomisk ställning. Dit hör bland andra många arbetssökande och många som väntar på besked om sjukersättning.”

 

”Det kan ju krascha en ekonomi för många och det är inte okej!”

 

”Så fruktansvärt att det kan få vara så här!”

 

”Tragiskt!”

 

”Känner att det skönt att jag är utanför arbetslivet. Lider med alla drabbade.”

 

”Vi har ju faktiskt betalat varje månad för en arbetslöshetsförsäkring. Det är inte bara en hand-out av snälla farbror staten.”

 

”Det som beskrivs i inlägget är totalt orimligt! Jag vet inte hur kassorna styrs men om det är så att reglerna styrs av lag och föreskrifter är det givetvis nödvändigt att tillsätta en utredning.”

 

”Fan vad ruttet.”

 

”Att som Lars, behöva vänta i sju månader borde vara straffbart på någon skala. HELT obegripligt!"