Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Unionen begär Assyriska i konkurs

Fotbollsklubben Assyriska FF struntade i att betala lön och tjänstepension till ett antal spelare. Efter att Unionen förlorat tålamodet och lämnat in en konkursansökan mot klubben tycks frågan nu vara på väg att lösas.
Niklas Hallstedt Publicerad
Janerik Henriksson / TT
Assyriska FF och Hammarby under en match i Superettan. Janerik Henriksson / TT

Konkursansökan som lämnades in till Södertälje i förra veckan gäller fyra spelare. Det handlar dels om uteblivna löner för november månad i fjol, men kanske framför allt om uteblivna inbetalningar till tjänstepensionen under en längre tid, ända sedan slutet av 2014.

Läs mer: Ingen konkurs för Assyriska

– Det stora är att klubben inte betalat tjänstepension till någon spelare sedan november 2014. En konsekvens av detta är att det finns andra kollektivavtalade försäkringar som klubben inte har betalat, säger Björn Alquist, biträdande förbundsjurist på Unionen.

– Anledningen till att vi valt att lämna in en konkursansökan är att vi vill skydda lönefordringar utifrån hur systemet med lönegarantin ser ut. För att få ersättning måste man agera snabbt.

Läs mer: Så funkar lönegarantin

Enligt Aftonbladet kommer Unionens konkursansökan som en ”blixt från klar himmel” för Assyriska FF:s ordförande Sargon Demirdag.

– Först och främst måste jag säga att jag är förvånad över att de – spelarna och Unionen – inte tagit dialogen direkt med oss, säger han.

Den verklighetsbeskrivningen delar inte Björn Alquist.

– Vi har upplevt svårigheter att nå fram till klubben. Först har spelarna påtalat det, sedan har de fått hjälp av Unionen och spelarföreningen SFS. Men man har inte nått något resultat, i stället har man fått höra att klubben vill prioritera en skatteskuld. Men vi tycker att det är rimligt att man reglerar uteblivna löner och pensionsskulder och betalar in obetalda försäkringspremier. Klubben har fått svart på vitt att vi kommer att vidta indrivningsåtgärder om lönerna inte är inbetalda den 25 januari.

Björn Alquists förhoppning är att dialogen med klubben ska bli bättre och att situationen ska lösa sig utan att klubben behöver försättas i konkurs.

Unionen har kommit in med ansökningar för fyra spelare. Det finns ytterligare ett antal spelare som Unionen företräder, men där man ännu inte gått in med ansökningar.

Till Aftonbladet säger Sargon Demirdag att det inte är någon hemlighet att klubben, som degraderades till division 1 i höstas, har ekonomiska problem, men att man kommer att lösa problemen.

På måndagsförmiddagen hade Unionen och Assyriska ny kontakt. Då bestämdes att klubben ska betala ut lönerna inom kort. Dessutom bokades ett möte in om hur pensionsskulden ska lösas. När lönerna är utbetalada kommer Unionens konkursansökan dras tillbaka.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.