Hoppa till huvudinnehåll
Semester

Varva ner i jul

Pepp eller depp inför den stundande julen? Ju närmare julen vi kommer desto högre tycks stressnivån bli. Det är massor att göra på jobbet, glöggmingel, julluncher och skyhöga förväntningar om en magisk helg som krockar med en inte lika magisk verklighet. Så här varvar du ner!
Petra Rendik Publicerad
Rödhårig katt sover på rygg iförd tomteluva.
Glöm inte att ha det lite lugnt och skönt i jul, allt behöver inte vara perfekt. Foto: Colourbox

December är en hektisk månad för många. Även de största julhatarna som vägrar barrande granar och sliskig glögg, känner av stressen inför julhelgen. Förväntningar är ofta orealistiskt höga och plötsligt är vi traditionalister hela bunten som drömmer om en Fanny och Alexander-jul med sju sorters hembakta kakor till fikat och nybonat golv.  

Men julen kan också bli en skön och avkopplande helg, vare sig man firar den eller inte, om man bara sänker ambitionerna en aning. Vad gör det att du inte hinner avsluta allt du hade tänkt på jobbet eller att saffranskakan är köpt på ICA?

Många är trots allt lediga och för den som inte är det kan mellandagarna vara ganska lugna och sköna på jobbet. Snart står vi dessutom inför ett nytt år då allt bara kan bli bättre.

Så här stressar du ner inför julen:

Gör listor

Håller du på att gå upp i atomer av stress över jobbhögen på skrivbordet som inte sinar, klapparna som ännu inte är fixade och pyntet som ligger kvar i källaren? Nu är det läge att prioritera. Vad vill du göra? Vad är viktigt? Vad är måste? Gör en lista, men inte för lång, för jobb och en för ”fixa hemma”.

Låt högarna ligga

Många av oss har en föreställning att inte bara hemmet ska vara skinande rent till jul utan även skrivbordet och mejlkorgen ska vara rensade innan vi går på ledighet. Trams säger vi. Låt högarna ligga. Gör det som måste göras så du inte tänker på jobbet när du käkar knäck på julafton. Låt resten vara. Den där idén du nyss fick kanske bara blir bättre när den får ligga till sig. 

Chilla på jobbet

Mellandagarna brukar ha en tendens att vara lite avslagna även på jobbet. Det är färre möten eller inga alls, mobilen är tyst och mejlkorgen plingar inte lika ofta. Råkar du nu inte ha ledigt så passa på att ta det lite lugnare på jobbet. Unna dig en promenad i ljuset och ät en nyttig lunch utan att stressa.

Logga ut

Alla andra verkar ha den perfekta planeringen och den perfekta granen, om man får tro Instagram och Facebook. Pausa från sociala medier ett tag. 

Sänk julklappshetsen

Hoppa över julklapparna till släkten, skänk pengar till välgörenhet i stället om du vill ge något.

Blicka framåt:

  • Tänk att julafton är blott en dag. Sen är det över.
     
  • Vill du ändå försöka planera och hinna med allt, well det är troligtvis för sent för det i år. Men du kan redan nu bestämma dig för att sänka förväntningarna och ambitionerna till nästa jul. (Eller börja baka i oktober och beställa klapparna på nätet i november.)
     
  • Och apropå nästa jul, 2019 blir ännu bättre ur ledighetsperspektiv då julafton infaller på en tisdag.

God Jul Önskar Kollega!

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Semester

6 sätt att minska semestervreden

Vem får alltid förlägga ledigheten som den vill på jobbet? Att navigera i semesterscheman kan skapa både irritation och konflikt. Men med tydlighet ökar känslan av rättvisa, menar organisationspsykologen Magnus Stalby.
Lina Björk Publicerad 9 april 2025, kl 06:00
siffror i en kalender
När semesterschemat ska läggas är det svårt att få alla nöjda. Men det finns saker att tänka på för att öka känslan av rättvisa, säger organisationspsykologen Magnus Stalby. Foto: Colourbox

Nu är det hög tid att lägga in ledighetsansökan inför sommarsemestern. Men det kan gnisslas rejält kring oskrivna regler, orättvisor och favoriseringar. Vem får alltid som den vill? Vem drygar ut sin semester med föräldraledighet och vem förväntas jobba när de andra får sin återhämtning? 

Här är några exempel och några lösningar från organisationspsykologen Magnus Stalby, från företaget Psykologpartners.  

Småbarnsmamman Anna tar föräldraledigt så andra får flytta sin semester.

– Du får ta ut föräldraledighet när du vill så länge du anmäler det till arbetsgivaren minst två månader i förväg. Du kan också förlänga din semester med föräldraledighet, men det kan bli bekymmer om en anställd blir borta flera månader. Verksamheten ska fortfarande bemannas och det ska ske utan att några får en orättvis arbetsbelastning år efter år. Försök att kompromissa – fick du sju veckors sammanhängande sommarsemester kanske du kan tänka dig att flytta på julledigheten för någon annan? Ha ett rotationsschema där någon får sitt önskade schema ett år och får kompromissa nästa. 

Singeln Amit förväntas jobba varje storhelg.

– Vi lever olika liv, men det innebär inte att semestern ska värderas olika. Som arbetsplats ska man akta sig för oskrivna regler som att föräldrar går före i semesterlistan eller att de äldre får välja först. Om det är ett öppet klimat – ta upp frågan och diskutera hur du vill ha det. Är det för känsligt, ta upp det med din chef. Och som chef är det också viktigt att vara tydlig och transparent kring vad som gäller, oavsett familjesituation. 

Fatima måste vara på plats som ordinarie och får jobba hela sommaren med vikarier.

– Även här kan man arbeta med systematiska rotationsscheman. Tar Fatima introduktionen av nyanställda i år, så ska hon slippa nästa år. Vissa arbetsplatser jobbar också med kompensation för att skjuta på sin semester. Synliggör vem som tar extra ansvar. En upplevd orättvisa eller favoriserande kommer att skapa osämja i gruppen som sänker energin och produktiviteten. 

Nyanställda Joakim få sitta själv på kontoret då han inte hunnit tjäna in någon semester.

– Här är det viktigt att ha en ordentlig introduktion. Om Joakim få en mentor eller chef som förbereder honom på vad som förväntas av honom under sommaren kommer han att känna sig omhändertagen. Var tydlig med vilka arbetsuppgifter som ska utföras, så att det känns meningsfullt. Berätta vilka anställda som kommer in senare under sommaren och lämna kontaktuppgifter till någon som kan svara på frågor som kommer upp. Lämnas Joakim utan det här på ett tomt kontor så kommer hans bild av arbetsgivaren sjunka rejält. 

Ellen måste rycka in och attestera fakturor under semestern.   

– Det kan alltid hända saker på ett företag som gör att du måste avbryta semestern om du har en specifik roll. Behöver du attestera fakturor eller rycka in under jour ska du bli kompenserad för det. När det bli aktuellt är det viktigt att sätta upp rutiner för det: läs mejlen under en viss tid, stäng ned direkt när du utfört dina uppgifter och lägg in ett svar i eposten om när du är tillgänglig. Jag tycker också att jouransvar ska roteras mellan de anställda för återhämtningens skull. 

Roger får inte samma semesterveckor som sin fru.  

– Så är livet ibland. På många arbetsplatser får en del av personalstyrkan ta tidig semester, den andra sen. Hur chefer än planerar kommer några bli besvikna. Är du ute i god tid, så våga kommunicera med dina kollegor och fråga om någon vill byta. Men om du får ett ja ska du vara beredd att ge något tillbaka en annan semesterperiod. 

Semester: det här har du rätt till

  • Enligt lag har du rätt till 25 dagar semester. Många har, som tack vare sina kollektivavtal, fler dagar än så.
     
  • Lagen säger att du har rätt att ta ut semesterdagar under sommarmånaderna, det vill säga juni, juli och augusti. 
     
  • Mellan juni-augusti ska du få ta ut minst fyra veckors sammanhängande ledighet. (Obs det finns undantag i avtal.)
     
  • Arbetsgivaren har rätt att, om särskilda omständigheter råder, avbryta din semester.
     
  • Om du avslutar en anställning innan du har hunnit ta ut semester betalas den ut som semesterersättning.
     
  • Om du drabbas av sjukdom under semestern kan du sjukskriva dig och spara semesterdagarna. 
     
  • Semesterdagar får sparas i fem år, sedan är det arbetsgivarens skyldighet att se till att du tar ut dem.