Hoppa till huvudinnehåll
Jobbrelationer

Konsten att säga nej till chefen

Känner du dig pressad att säga ja när chefen kommer med ett önskemål? Gör inte det. Att stå upp för dig själv är viktigt för ditt välmående. Det kan även inge respekt, om du gör det på rätt sätt.
Niklas Hallstedt Publicerad
Pojke står på väg och håller upp handen i stopptecken.
Träna dig på att våga säga stopp! Foto: Johnér

Ibland när chefen kommer med en idé om något som ska göras kanske du vill säga nej på en gång. För att du inte tycker att idén håller måttet. Alternativt så har du fullt upp med andra jobb att du inte har tid. Eller så har du helt enkelt inte lust.

Ändå ställer du upp. Man vill ju inte verka motvalls och vara en sådan som chefen retar sig på. Inte nog med att nej-sägaren riskerar att bli illa omtyckt, i värsta fall kan det också visa sig när det är dags för löneförhandlingar.

Men nästa gång chefen kommer: stå upp för att du säger nej. Det är inget att skämmas för. Men säg nej med finess och utan att dra igång en konflikt. Och framförallt: ha bra på fötterna – åtminstone du själv måste veta varför du säger nej.

Då trodde jag att det var max stress på arbetsplatserna, men det har blivit värre. 

Det har gått mer än tio år sedan Nina Jansdotter, karriärcoach och beteendevetare, skrev boken Säg nej och må bra. Problemet har inte blivit mindre med tiden. Delvis hänger det samman med stressen.

– Då trodde jag att det var maxstress på arbetsplatserna, men det har blivit värre. Och människor har inte blivit bättre på att säga nej heller. Det kommuniceras mycket om att sätta gränser, men människor mår sämre och sjukskrivningstalen är högre än någonsin, säger Nina Jansdotter.

– Det handlar också om att sätta gränser, att stå upp för sig själv och uttrycka sina önskemål. I grunden handlar det om självkänsla, hur mycket du tycker att du måste vara alla till lags.

Ärlighet varar längst, även i relationen till chefen. Men total uppriktighet bör man nog inte ägna sig åt. Däremot är tydlighet och rakhet uppskattat.

– Ju färre ursäkter till att du inte kan göra en viss sak, desto bättre. Hellre en enda rak förklaring, som att man sitter med en deadline som måste hållas. Att göra ett osäkert intryck i den situationen är dessutom dålig karriärplanering, då blir man kanske inte aktuell för andra positioner inom företaget.

Det handlar om hur du ser på ditt eget värde.

Nyckeln till att ha framgång med att säga nej är att ha en vuxen dialog. Man ska visa att man vill göra sitt bästa och lösa problem, men att man inte kan göra precis som chefen vill och inte just då. Framförallt ska man inte skämmas för att man inte kan ta sig an fler uppgifter, menar Nina Jansdotter.

– Det handlar om hur du ser på ditt eget värde, och ditt behov av att göra ett bra jobb. Känner du att du inte kan göra ett bra jobb om du ska hinna med alla andra uppgifter också måste du kunna säga nej.

Att gång på gång göra saker som man av olika anledningar inte vill kan få långtgående konsekvenser.

– Hamnar man i det läget måste man se över sin situation, annars kommer man inte må bra och tvingas att betala ett högt pris i form av utbrändhet, säger Nina Jansdotter som menar att chefens ansvar är stort.

– Chefer är olika. En ledare kan vara lyhörd, en annan en ångvält. De behöver olika typer av respons. Mot en tuff chef kan man vara tuff tillbaka. Det kan också vara en kedjeutveckling, att chefen måste lära sig att säga nej till sin chef.

Alla har ju de här problemen!

För både medarbetare och chef kan det vara en vits att diskutera problemet med hela gruppen.

– Det är bra att veta vad som är okej att säga nej till och när måste man ställa upp, och hur man ska kommunicera. Det är jättebra att ta ett helhetsgrepp. Alla har ju de här problemen. Kanske finns det någon som lyckas kommunicera bättre än du gör - kanske kan den personen fungera som förebild om du själv är dålig på att säga nej.

När du vill säga nej till chefen...

… FÖR ATT DU INTE HAR TID:

Säg: ”Jag vill väldigt gärna hjälpa till, men då får du hjälpa mig att prioritera.”
Tydliggör vad du har att göra. Chefen har antagligen inte full koll. Vilka arbetsuppgifter måste bort för att du ska hinna med?

Men tänk också på att du har ett eget ansvar för att se till att du har utrymme att göra snabbutryckningar. Ibland måste man hjälpas åt att lösa de problem som uppstår.

…FÖR ATT DU TYCKER ATT DET ÄR EN DÅLIG IDÉ:

Säg: ”Jag är jätteintresserad, men förstår inte riktigt. Kan du utveckla lite mer hur du tänker?”
Genom att bolla tillbaka idén till chefen ges denne möjlighet att själv upptäcka att den inte håller.

Eller säg: ”Den här idén är inte optimal. Vi skulle kunna göra så här i stället.”
Det ger dig pluspoäng. Alla gillar en lösningsorienterad medarbetare.

Eller säg: ”Just nu kan jag inte, nästa vecka passar bättre.”
På så vis köper du dig tid. I bästa fall läggs uppdraget ut på någon annan eller glöms bort.

… FÖR ATT DU INTE HAR LUST.

Då kan det hänga ihop med en total brist på motivation. Du kanske inte blir sedd och bekräftad på arbetsplatsen. Då brukar man inte känna sig jättevillig att bidra, särskilt inte med något extra.

Ibland är det bara att göra jobbet ändå och förhoppningsvis lära sig något på vägen. Men känner du att du ständigt måste gå emot dig själv är något fel. Då får du ha en annan typ av kommunikation med chefen.

Säg: ”Det handlar inte om att jag inte är hjälpsam, men det här sättet att jobba på passar inte min personlighet.”
Alternativt kan det vara läge att se dig om efter en annan arbetsplats.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jobbrelationer

Vårda din relation med chefen

Kollegor i all ära, men att vara på god fot med chefen är viktigare. Det kan höja arbetsglädjen och öka chansen till stöd, inflytande och avancemang.
Anette Jernström Publicerad 22 november 2024, kl 06:00
Chefen viktigare än kollegorna för trivsel på jobbet. Från vänster: glada medarbetare på kontor, ler och klappar händer.
Vill du trivas på jobbet? Satsa på relationen med chefen. En studie avslöjar att en god relation med chefen är avgörande för arbetsglädje och engagemang. Foto: Colourbox.

En av de mest avgörande trivselfaktorerna är de relationer vi har på arbetsplatsen. Och allra viktigast är relationen till chefen. Den är till och med ännu viktigare än den du har till dina arbetskamrater.

Det visar en studie från Högskolan i Skövde, Högskolan Väst och Göteborgs universitet, som undersökt hur anställda påverkas av olika typer av relationer på arbetsplatsen.

– För att trivas på jobbet är det viktigt att bygga goda relationer med både chefen och kollegorna. Men om vi måste prioritera visar forskningen att relationen med chefen spelar en avgörande roll för vår arbetstillfredsställelse och vårt engagemang, säger Thomas Andersson, professor i företagsekonomi vid Högskolan i Skövde och en av forskarna bakom rapporten.

Har du en bra relation med din chef känner du dig ofta uppskattad, sedd och bekräftad. Du får vanligen också bättre stöd och kan få mer inflytande över ditt arbete, enligt studien.

– Det leder i sin tur till att du involverar dig mer, förklarar Thomas Andersson.

Forskningen bygger på data som samlats in från drygt 100 chefer och 550 medarbetare inom detaljhandeln. Men Thomas Andersson menar att resultatet sannolikt är detsamma inom andra branscher.

Sociala relationer är avgörande för vår fysiska och psykiska hälsa. Och för att stå pall när livet är prövande.

– Relationer har ett oerhört stort men osynligt värde. De är särskilt viktiga i tuffa tider med många förändringar. Vi måste också vara varsamma om våra relationer. De tar tid att bygga upp, förklarar han.

Ändå har vi en tendens att underskatta sociala relationer. Och det gäller i synnerhet kvaliteten på relationer mellan anställda och chefer, menar Thomas Andersson.

En bra chef ger tydliga instruktioner, men också stöd och erkännande för det arbete som utförs. Känslan av att vara uppskattad kan också bidra till mer motivation och trivsel.

Har du god kontakt med chefen kan det ge möjligheter till utveckling och avancemang. Chefer som känner sina medarbetare väl är mer benägna att investera i deras utveckling, enligt forskarna i rapporten.

– Chefen har stor påverkan på arbetsmiljön. En chef som är stöttande och rättvis kan skapa en positiv arbetsmiljö där alla känner sig trygga och värderade, säger Thomas Andersson.

Samtidigt poängterar han att en relation mellan två människor är bådas ansvar.

– Det är vanligt att medarbetarna kan ha ett lite passivt förhållningssätt och tycks mena att det är chefens ansvar att skapa relationer. Men det är något ömsesidigt och det är viktigt att båda engagerar sig. Chefen är ingen tankeläsare.

Få en bra relation med chefen - 4 tips

➧ Chefen bör ge tydliga instruktioner, stöd och uppmuntran.

➧ En relation är ett samarbete där båda parter har ett ansvar. Både du och chefen måste alltså engagera er.

➧ Försök att se chefens perspektiv. Hur tänker hen? Andra människor resonerar ofta inte som du – och det gäller även ledare.

➧ Utgå från att både du och din chef är intresserade av att er verksamhet fungerar väl.