Hoppa till huvudinnehåll
Sjukförsäkring

Svårare att få sjukpenning

Andelen som inte får sjukpenning eller sjukersättning har ökat och ligger nu på de högsta nivåerna på flera år. Anledningen är att Försäkringskassan bedömer att allt fler personer har arbetsförmåga.
Linnea Andersson Publicerad
Försäkringskassan
Försäkringskassan bedömer allt oftare att människor har tillräcklig arbetsförmåga. Försäkringskassan

Under det första halvåret 2016 var det över 17 000 personer som nekades eller som blev av med sin sjukpenning. Det skriver Dagens Nyheter och hänvisar till statistik som tidningen tagit fram.

Andelen indragna sjukpenningar var i början av sommaren dubbelt så stor som året innan och under de första sex månaderna fick nästan 5 200 personer avslag på sin ansökan om sjukersättning.

– När vi utreder ärendena hittar vi arbetsförmåga i allt fler fall, säger Andreas Larsson, områdeschef för sjukförsäkringen på Försäkringskassans huvudkontor, till DN.

Enligt honom är ökningen ett resultat av en ”medveten satsning” för att bli mer noggrann med att bedöma arbetsförmåga, vilket är det som avgör om en person har rätt till sjukpenning eller inte. Försäkringskassan har fått mer pengar från regeringen för att tillämpa reglerna.

Störst är ökningen av indragen ersättning i gruppen som har passerat dag 180 i sin sjukskrivning. Anledningen är att de som har en anställning då ska prövas mot hela arbetsmarknaden. Försäkringskassan kan då göra bedömningen att en sjukskriven person saknar förmåga att klara av sitt vanliga jobb men att han eller hon klarar av andra arbeten.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Sjukförsäkring

Hårdare sjukregler stoppas – av Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna säger nej till att återinföra hårdare regler i sjukförsäkringen, rapporterar tidningen Arbetet. Skrotningen ingår som en del i budgetförhandlingarna, enligt SD.
Mats Thorén Publicerad 13 september 2024, kl 13:57
Regeringen avstår från hårdare sjukförsäkring: En utredning föreslog en bortre gräns efter 180 dagar för sjukpenning, men regeringen har beslutat att behålla nuvarande regler. Sverigedemokraterna bekräftar att förslaget inte kommer att lyftas igen.
Ingen förändring i sjukförsäkringen. Trots förslag om hårdare regler med en bortre gräns efter 180 dagar, har regeringen beslutat att behålla nuvarande sjukförsäkringsregler. Sverigedemokraterna säger att frågan inte kommer att tas upp igen. Foto: Johan Nilsson/TT.

En utredare föreslog före sommaren att regeringen bör återinföra en hårdare sjukförsäkring. Stridspunkten har varit idén om en bortre gräns efter 180 dagar. Då skulle, enligt förslaget, det den sjukes arbetsförmåga prövas mot hela arbetsmarknaden (mot ”normalt förekommande arbete”). Tar den sjuke inte ett sådant jobb skulle hen utförsäkras.

De nuvarande reglerna, som nu blir kvar, innebär kortfattat att du får behålla sjukpenningen även efter 180 dagar om det mesta talar för att du kan komma tillbaka till ditt gamla jobb inom rimlig tid. Efter de dagarna ska Försäkringskassan matcha dig mot den yrkesgrupp du tillhör och inte mot hela arbetsmarknaden.

Ingen förändring i sjukförsäkringen

Men enligt SD blir det ingen förändring:

– Det kommer inte lyftas på agendan fler gånger utan vi är överens om att det är ingenting som vi ska gå fram med, säger Linda Lindberg, Sverigedemokraternas gruppledare till tidningen Arbetet

Många har opponerat sig mot regeringens utredning av sjukförsäkringen som kom i våras. Inte minst facken. Förslaget kommer att ”kasta ut sjuka i arbete”, sa Unionens ordförande Peter Hellberg till Kollega i juni.