
Almega lämnade under torsdagen förra veckan in en fredspliktsinvändning till Unionen och Sveriges Ingenjörer med anledning av fackens strejkvarsel för att få till flexpension.
Invändningen bestod i att pensionsfrågor regleras i ITP-avtalet mellan Svenskt Näringsliv och PTK, det vill säga inte de kollektivavtal som nu ligger på förhandlingsbordet. Då det avtalet inte är uppsagt för omförhandling menade Almega att det inte var tillåtet att strejka i syfte att tvinga fram ökade pensionsavsättningar.
Arbetsdomstolen har nu fattat sitt beslut, men det råder delade meningar om hur man ska tolka det. AD avslår fackens yrkan om att ta ett interimiskt beslut om konflikten, med motiveringen att man inte vill ta ställning på så kort tid. Almega tolkar beslutet som att AD gått på deras linje och att en strejk nu inte längre är aktuell.
På Unionen anser man att beslutet öppnar för olika tolkningar. Men gör ändå bedömningen att lagda varsel inte kommer att verkställas. Därmed bryter inte någon strejk ut i morgon.
- Beslutet är en besvikelse men frågan om flexpension är lika viktig i dag som den var i går. Vi är trygga med att det finns andra vägar framåt. Det här är ett gupp i vägbanan, men mobiliseringen av medlemmar var inte förgäves, det gjorde att vi är starkare nu än för ett halvår sedan, säger Martin Wästfelt, som är chefsjurist på Unionen.
Parterna får nu gå tillbaka till förhandlingsbordet.
- Det är viktigt att säga att det här egentligen inte är en rättslig strid, det är en rättvisefråga som kan lösas från förhandlingsbordet utifrån den kollektiva styrka som vi har.