Nu drar avtalsrörelsen igång. I dag presenterade Facken inom Industrin, som sätter märket för resten av arbetsmarknaden, sina krav inför förhandlingarna. Ett av kraven är att införa en gemensam modell för ett systematiskt jämställdhetsarbete för att kontinuerligt arbeta med de situationer där ojämställdhet på grund av kön förekommer.
- Vi vet att lönekartläggningar är ett effektivt sätt att belysa löne- och kompetensskillnader som finns bland de anställda. Då har arbetsplatserna en chans att se om det finns några omotiverade skillnader och i så fall åtgärda det, säger Martin Linder.
Därutöver behövs mer föräldravänliga arbetsplatser, där föräldraskapet underlättas och ses som en tillgång, menar Unionen. Ökade möjligheter till fortlöpande kompetensutveckling genom yrkeslivet är också en viktig del för att öka karriärsmöjligheterna. Men det krävs också en attitydsförändring.
De allra flesta på arbetsmarknaden som jobbar deltid gör det för att de inte erbjuds någon heltidstjänst. Andra, varav många återfinns i siffrorna bakom ”mammapuckeln”, väljer att gå ner i arbetstid trots att det kan ge sämre karriärsmöjligheter och sedan en lägre pension.
- Det handlar mycket om att bryta normer och strukturer i arbetslivet. Det är till exempel viktigt att få in fler kvinnor på chefspositioner och på så sätt skapa fler kvinnliga förebilder på ledningsnivå.