Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Hur vill du ha det på jobbet?

Nästa år är det dags för avtalsrörelse. Då ska fack och arbetsgivare komma överens om hur kollektivavtalen för kommande period ska se ut. Nu har du som medlem chansen att göra din röst hörd. Vilka frågor vill du att Unionen ska driva?
Linnea Andersson Publicerad
Bertil Ericsson/TT
Industrifackens pressmeddelande om avtalsförslag och lönekrav i avtalsrörelsen 2011. Nu är det snart dags igen. Bertil Ericsson/TT

Nästa är det återigen dags för avtalsrörelse då fackförbunden och arbetsgivarorganisationerna förhandlar om sina respektive krav för att förändra och förbättra kollektivavtalen. Trots att det är ungefär ett år kvar är arbetet redan i full gång.

Målet med avtalsrörelsen är att förbättra vardagen och villkoren för medlemmarna. En stor del i det förberedande arbetet går därför ut på att förstå hur medlemmarna har det på sina arbetsplatser och vilka frågor som är viktiga i deras arbetsliv.

Genom att svara på en medlemsenkät kan du vara med och påverka vilka frågor Unionen ska driva.

Enkäten finns tillgänglig fram till den 16 februari. Unionen samlar även in synpunkter från medlemmar via medlemsmöten och regionala avtalskonferenser.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Klart med avtal i byggbranschen - så blir lönerna

Efter långa förhandlingar har Unionen och Byggföretagen enats om ett nytt kollektivavtal. Tjänstemännen i byggbranschen får ytterligare en ledig dag – och 2,9 procent i löneökning i år.
David Österberg Publicerad 16 maj 2025, kl 15:35
Byggkranar
Tjänstemännen i byggbranschen har fått ett nytt avtal. Så stor blir löneökningen i år. Så mycket kortare blir arbetstiden. ADAM IHSE / TT

Det har kärvat i förhandlingarna mellan Unionen och Byggföretagen. Avtalet löpte ut den 31 mars, men först i dag, den 16 maj, kom fack och arbetsgivare överens. 

Det nya kollektivavtalet är tvåårigt och värt 6,4 procent. Löneökningen blir totalt 5,9 procent. I år höjs lönerna med 2,9 procent och nästa år blir löneökningen 3 procent.

0,5 procent går till att korta arbetstiden med en dag om året, med start efter 1 april 2026.

Deltidsanställda får övertidsersättning

Byggbranschen har sedan tidigare fem dagars arbetstidsförkortning om året – och får alltså sex dagar nu. En av dagarna får arbetsgivaren bestämma över.

Enligt det nya avtalet utökas beräkningsperioden för ordinarie arbetstid från fyra veckor till tre månader. Det ger arbetsgivaren större möjligheter att lägga ut övertid. 

I det nya kollektivavtalet får detidsanställda rätt till övertidsersättning.

Avtalet i korthet

  • Löneökningar på 5,9 procent över två år.
  • Lönen höjs med 2,9 procent från den 1 april i år.
  • Lönen höjs med 3 procent från den 1 april 2026.
  • Lägsta löneökningen är 500 kronor i år och 600 kronor nästa år.
  • 0,5 procent går till åtta timmars arbetstidsförkortning.