Hoppa till huvudinnehåll
Pension

AMF: Låt pensionärer ångra sig

Gör det möjligt att stoppa uttaget av tjänstepension om du ångrar dig senare i livet. Det föreslår AMF. Pensionsbolaget har också räknat ut att pensionärerna i snitt gör slut på sina pengar på 6,5 år.
Lina Björk Publicerad
Colourbox
Vänta lite! Om du sätter sprätt på hela tjänstepensionen på en gång kanske du ångrar dig sedan? Colourbox

För fyra år sedan konstaterade AMF att det blir allt vanligare att Sveriges pensionärer tar ut sin tjänstepension på några få år.

Orsakerna är flera: man vill ha sina pengar medan man är frisk nog att använda dem, man vill ha frihet att själv investera dem i aktier och fonder eller så vill man bara förvissa sig om att man får ut sina pengar innan det är för sent. Och trenden har inte vänt.

I årets pensionsrapport slår pensionsbolaget fast att en tredjedel av pensionärerna tar ut sin tjänstepension under en kortare period än på livstid och i genomsnitt har man spenderat pengarna på 6,5 år. Det kan givetvis innebära en del bekymmer senare i livet.

- Det innebär en risk för otillräcklig pension senare i livet och den framtida försörjningsbördan kan bli ett samhällsproblem när kommunerna ska tillhandahålla service till äldre som har låga pensioner och liten möjlighet att betala några avgifter.  Det finns i dag ingen möjlighet att ångra sig när man väl påbörjat utbetalningarna, säger Dan Adolphson, som arbetar med affärsrelationer på AMF.

Den allmänna pensionen betalas alltid ut under en hel livstid. Ett sätt att göra pensionsutbetalningarna mer jämna skulle enligt AMF vara att reglera så att en viss del av tjänstepensionen måste tas ut så länge du lever. Det kan göras på flera sätt. Antingen genom att arbetsmarknadens parter kommer överrens om att reglera det i kollektivavtalen, eller att staten ser över inkomstskattelagen så att spararna kan göra uppehåll utan att drabbas av negativa skatteffekter.  

Medan du tjänar in din allmänna pension under hela livet, startar inbetalningarna till tjänstepensionen först senare. Vid 25 år om du är privatanställd tjänsteman eller arbetare, vid 23 om du är statligt anställd och vid 21 och du är anställd av kommun- och landsting.

Ur ett "ränta på ränta-perspektiv" är en intjänad tusenlapp mer värd under tidiga inbetalningsår. Kommer du in i arbetslivet efter studier, har du förmodligen krupit över 25-års strecket och förlorat en del pengar i pension. AMF föreslår därför att framtidens tjänstepension harmoniseras med den allmänna pensionen och att man slopar åldersgränserna.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Pension

Studier påverkar din pension – ger flera tusen

En utbildning på högskola ger flera tusen mer i pension. Men det är viktigt att inte plugga för länge.
– Se till att komma ut i yrkeslivet så får du lön och tjänar in till din pension, säger Dan Adolphson Björck, pensionsekonom.
David Österberg Publicerad 15 maj 2025, kl 06:00
Spargris och pengar
Lönar det sig att plugga? Den som pluggar efter gymnasiet får högre pension än den som börjar jobba direkt efter studenten, enligt en rapport. Colourbox

Den som pluggar efter gymnasiet får oftast högre lön jämfört med den som börjar jobba direkt efter studenten. Högre lön betyder i sin tur oftast högre pension.

Å andra sidan innebär högre studier att man börjar jobba senare – vilket leder till färre år att tjäna in till pensionen.

Tjänsten Min Pension, som ägs av staten och pensionsbolagen, har i en ny rapport undersökt om det är bra eller dåligt för pensionen att plugga vidare. Enligt rapporten lönar det sig nästan alltid att skaffa sig en högskoleutbildning. Snittpensionen för en person som börjar jobba efter gymnasiet är 26 100 kronor, medan en akademiker i snitt får 29 300 – en skillnad på 3 200 kronor (se faktaruta).

Anledningen till den högre pensionen är framför allt högre lön, som i sin tur påverkar både tjänstepensionen och den allmänna pensionen, enligt rapporten. Akademiker kan dessutom ofta arbeta högre upp i åldrarna.

Pensionen grundar sig på alla inkomster

Men det gäller att tänka till innan man påbörjar studierna. Om kurserna eller programmet inte leder till ett högre betalt jobb blir pensionen lägre än för den som inte pluggar. Det beror på att varje arbetad månad ger ett tillskott till pensionen. Tidigare räckte det att ha jobbat 30 år för att få full pension. Nu räknas varje år, vilket gör det viktigare att jobba många år.

– Utbilda dig gärna men övervintra inte på högskola eller universitet. Se till att komma ut i yrkeslivet så får du lön och tjänar in till din pension, säger Dan Adolphson Björck, pensionsekonom på Min Pension.

Dan Adolphson Björck
Dan Adolphson Björck Foto: Rosie Alm

Alla som har jobbat får allmän pension. Den grundar sig på alla inkomster som man har betalat skatt för.

Om man pluggar med studiemedel tjänar man också in till sin pension, men mindre än om man skulle ha jobbat. Den som jobbar och tjänar 20 000 kronor i månaden tjänar in 4 000 kronor till pensionen varje månad. Den som pluggar med fullt studiebidrag tjänar in 800 kronor i månaden till pensionen, enligt rapporten.

Även unga kan få tjänstepension

Om man jobbar har man dessutom chansen att få tjänstepension. Tidigare kunde man oftast inte få tjänstepension innan man fyllt 25, men det är ändrat nu.

Ytterligare en anledning att börja jobba tidigt är att en del av pensionspengarna placeras i fonder. Ju tidigare pengarna placeras, desto större är chansen till god avkastning.