Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Krisavtal på småländskt teknikbolag

På värmepumpstillverkaren Enertech i Ljungby går de anställda ned i både arbetstid och lön i sex månader framöver. Målet: att förhindra fler varsel och hålla företaget igång.
Niklas Hallstedt Publicerad
Enertech
Enertech i Ljungby producerar värmepumpar. Enertech

Bakgrunden till den drastiska åtgärden är den usla hösten i värmepumpsbranschen. Under oktober rasade marknaden med 35 procent, berättar Unionens klubbordförande Erik Ramshammar.

- Det kom som en bomb för oss. Vi vet inte vad det beror på, men man kan spekulera om att det hänger samman med de låga elpriserna, det milda klimatet och osäkerheten om regeringens nya budget.

För tjänstemännen innebär avtalet att de kommer att vara lediga tre av fyra fredagar i månaden. Det motsvarar 15 procent av arbetstiden, men den minskning som syns på lönebeskedet kommer bara att hamna på 7,5 procent. Anledningen är att företaget skjuter till 3,75 procent, medan ytterligare lika mycket tas från tidigare arbetstidsförkortningar.

Innan klubben skrev på avtalet har man haft flera medlemsmöten. Enligt Erik Ramshammar har uppslutningen bakom överenskommelsen varit stor.

- Alla vill ju företagets väl och dra sitt strå till stacken.

Till saken hör att även IF Metall har gått med på en motsvarande lösning och att, med ett tiotal undantag, samtliga cirka 250 anställda omfattas. Avtalet löper från och med i dag till och med mars nästa år, och kan förlängas till och med juni. I överenskommelsen ingår även att företaget inte får lägga ytterligare varsel under avtalets giltighetstid.

- Det har aldrig tidigare sett ut så här. Vi ger det en chans och hoppas att det räcker med det, säger Erik Ramshammar.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtal

Unionen stämmer Folkuniversitetet i AD

Unionen stämmer Folkuniversitet efter att 18 medlemmar som jobbar som coacher och yrkesvägledare omfattats av Sveriges Lärares kollektivavtal för cirkelledare. Ett brott mot avtalet, menar Unionen, som vill att Arbetsdomstolen reder ut vad som gäller.
Linnea Andersson Publicerad 31 augusti 2023, kl 11:33
Skylt med texten Folkuniversitetet.
Unionen stämmer Folkuniversitet för vad man menar är ett avtalsbrott. Foto: Linnea Andersson.

Folkuniversitetet har kollektivavtal med både fackförbunden Unionen och Sveriges Lärare. Sedan en längre tid tillbaka har 18 Unionenmedlemmar – i stället för att omfattas av sitt fackförbunds kollektivavtal – gått på lärarnas cirkelledaravtal.

– Vi menar att det är fel att arbetsgivaren har tillämpat Sveriges Lärares avtal och att det i stället är vårt kollektivavtal inom civilsamhället som ska tillämpas, säger Carl Siljehamre, en av två förbundsjurister på Unionen som driver målet i AD.

Vill inte kommentera

Enligt Siljehamre menar Folkuniversitet å sin sida att Cirkelledaravtalet visst kan tillämpas även på coacher och yrkesvägledare och att man inte gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott.

Unionen kräver att Folkuniversitetet både ska betala skadestånd på 100 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet och skadestånd till de 18 medlemmarna på 40 000 kronor vardera. Medlemmarna har, enligt Unionen, inte förlorat någon lön, däremot har de bland annat gått miste om pensionsinbetalningar till deltidspension på 1,2 procent.

Kollega har sökt Folkuniversitetet för en kommentar som hänvisat vidare till sin arbetsgivarorganisation Fremia. Fremia vill i sin tur inte lämna någon kommentar med hänvisning till att de ännu inte kommit med svaromål i ärendet.

Gränsdragning

På arbetsplatser där det jobbar flera yrkesgrupper finns i vissa fall gränsdragningar mellan facken för att det ska bli tydligt vilket fackförbund en anställd kan vara medlem i och vilket kollektivavtal som ska gälla. En sådan gränsdragning finns till exempel mellan Unionen och IF Metall för tjänstemän respektive arbetare.

Mellan Unionen och Sveriges Lärare finns inget sådant på förhand bindande gränsdragningsavtal.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands.