Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Kvinnor i mansdominerade yrken ökar

Könssegregeringen på den svenska arbetsmarknaden minskar och det är den högre utbildningen som ger kvinnor inträdesbiljett till de tidigare mansdominerade yrkena. Det visar en ny rapport, som samtidigt avlivar myten om att kvinnor skulle söka sig till "mammavänliga" arbetsplatser.
Lina Björk Publicerad
Öijnard Thomas Winje/TT
Programmering och andra datatekniska yrken är fortfarande en mansdominerad bransch - där ojämlikheten dock minskar något. Öijnard Thomas Winje/TT

De skandinaviska länderna har inte längre Europas mest segregerade arbetsmarknader. I Sverige ökar andelen kvinnor i mansdominerade yrken och minskar i de mest kvinnodominerade. Dessutom blir kvinnorna allt fler på de ledande posterna. Det visar en ny rapport från Delegationen för jämställdhet i arbetslivet.

De bästa jobben tycks även finnas i de könsblandade yrkena. Här finns bättre arbetsmiljö, lägre sjuktal, högre lön och flexibla arbetstider.

Rapporten avlivar även myten om att kvinnor skulle söka sig till ”mammavänliga jobb”, som då skulle vara traditionella kvinnoyrken. Störst möjlighet att förena familjeliv med jobb finns i de könsmixade yrkena.

Att jämställdheten ökar inom arbetslivet är kanske inte så konstigt. Intresset för att göra bra rekryteringar har gjort att företag jobbat mycket med jämställdhetsprojekt för att göra bra rekryteringar och få in ett genustänk i organisationen.

Men utvecklingen går inte framåt på alla fronter. På vissa områden i arbetslivet finns fortfarande många helt enkönade jobb och arbetsplatser. Det vill säga yrken och organisationer där det enbart jobbar män eller kvinnor. Eller där män och kvinnor har tydligt könsuppdelade arbetsuppgifter och positioner, med olika arbetsmiljöer och villkor. 

Det får naturligtvis konsekvenser inte minst för den arbetsrelaterade ohälsan. Kvinnor drabbas oftare än män av förslitningsskador eftersom de har de mest repetitiva arbetsuppgifterna.  Kvinnor drabbas också i större utsträckning av negativ stress och psykisk ohälsa än män, vilket förklaras av att de oftare jobbar i branscher och yrken med hög psykisk och känslomässig belastning och med liten möjlighet till kontroll över det egna arbetet.

Läs hela rapporten

Här finns hela rapporten, SOU 2014:30
Jämställt arbete - Organisatoriska ramar och villkor i arbetslivet

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.