Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Stillasittande ökar cancerrisk

Risken att drabbas av tarm- och livmodercancer ökar ju fler timmar man sitter ner per dag. Det skriver Upsala Nya Tidning och hänvisar till den hittills största studien på sambandet mellan inaktivitet och cancer.
Linnea Andersson Publicerad
Två röda Bonde-stolar designade av Carl Malmsten.
Att slå sig ner på en stol är något man bör göra då och då, men inte hela tiden! Stillasittande kan leda till cancer, enligt ny forskning. Även om det är på fina stolar. Här Carl Malmstens Bonde från 1947. Foto: Staffan Löwstedt/TT

Som Kollega skrivit tidigare finns det flera hälsorisker med ett alltför stillasittande liv. Förutom ökad risk för sjukdomar leder sittandet till problem och värk i rygg och nacke.

Nu visar en undersökning av inaktivitet och cancer att det dessutom leder till en ökad risk för tarm- och livmodercancer. Forskarna menar att två timmars ökning av det dagliga stillasittandet ökar risken att drabbas av de två cancertyperna med uppemot tio procent.

En förklaring kan enligt studien vara att inaktivitet påverkar halterna av vissa hormoner, vitaminer och inflammationsämnen som bidrar till cancer.

Kollegas läsarundersökning visar att 70 procent sitter still under mer än halva dagen.

Det bästa sättet att undvika cancer är enligt cancerforskaren Christel Häggström att låta bli cigaretterna och att hålla en bra BMI-nivå, vilket bland annat kan göras genom att undvika att sitta alltför länge.

- Om man är mer stillasittande så är det större risk att man också samlar på sig mer blodsocker och blodfetter i kroppen och då också större sannolikhet att få inflammationer och cancer, säger Christel Häggström, vid Umeå universitet, till TT.

Samband mellan inaktivitet och cancer

Forskarnas slutsatser bygger på analyser av 43 studier där sammanlagt mer än fyra miljoner deltagare runt om i världen ingår. Studien publicerades i den amerikanska tidsskriften Journal of the National Cancer Institute.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

Ny forskning: automatkaffe är onyttigt

Brukar du svära över blaskigt automatkaffe? Nu får du en till anledning: det är onyttigare än kaffet du brygger hemma. Det visar en ny studie.
Noa Söderberg Publicerad 31 mars 2025, kl 06:00
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom.
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Foto: Jessica Gow/TT.

Forskarna har jämfört automatkaffe med sådant som bryggts i perkolator, espressomaskin, kaffepress, vanlig hemmabryggare och på spisen. Resultatet: maskinerna vi har på jobbet ger kaffe som är sämre för kroppens kolesterolvärden.

– Med tanke på hur mycket kaffe som dricks på svenska arbetsplatser ville vi ta reda på hur halten av kolesterolhöjande ämnen ser ut i det kaffet. Vi har undersökt fjorton maskiner och kunde se att halterna är mycket högre än i vanligt bryggkaffe, säger David Iggman, docent och forskare vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Filtret avgör hur nyttigt kaffet är

Det rör sig om ämnena cafestol och kahweol, som är naturligt förekommande i kaffe oavsett bryggmetod. Men halterna är alltså mycket högre i automatkaffe än exempelvis bryggkaffe, eftersom ett kaffefilter fångar upp ämnena.

Sedan tidigare är det känt att kokkaffe innehåller höga halter av de kolesterolhöjande ämnena. Därför har de nordiska länderna näringslivsrekommendationer om att dra ner på, eller helt utesluta, kokkaffe.

Automatkaffe kan påverka blodfetter

Forskarna har åkt till olika arbetsplatser och testat totalt fjorton kaffeautomater. Mätvärdena skilde sig åt beroende på modell och testtillfälle. Den vanligaste typen av automat är också den som ger högst nivå av kolesterolhöjande ämnen, enligt forskarna.

Espressokaffe innehöll också höga halter av ämnena vid vissa provtillfällen, men svaren skilde sig kraftigt åt.

– Större delen av kaffeproverna innehöll nivåer som kan tänkas påverka kaffedrickarnas blodfetter och framtida risk för hjärt-kärlsjukdom. För storkonsumenter som dricker kaffe varje dag, är det tydligt att bryggkaffe eller annat välfiltrerat kaffe är att föredra, säger David Iggman.

Samtidigt betonar han att det krävs en kontrollerad studie för att ta reda på exakt hur en människas blodfetter påverkas av att dricka just automatkaffe.