Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Bäst a-kassa i norr

Endast fem procent av dem som arbetar heltid kan få full ersättning från a-kassan om de blir arbetslösa. Det visar nya beräkningar från TCO där man också jämfört siffrorna mellan olika län i landet.
Lina Björk Publicerad

En mycket liten del av de heltidsarbetande kan få maximal ersättning från a-kassan vid arbetslöshet, motsvarande 80 procent av den tidigare inkomsten. Medelinkomsttagaren får nöja sig med ungefär hälften.

När TCO har tittat på hur det ser ut i landet, är det högst andel som får fullt inkomstskydd i Jämtland och Västerbottens län. Lägst andel har finns i Kronoberg och Jönköpings län.

Enligt en tidigare studie från TCO har arbetslösa förlorat tusentals kronor varje månad i köpkraft, eftersom a-kasseersättningen inte hänger med vare sig pris- eller löneökningar. I vissa fall kan det till och med bli svårt att klara försörjningen. Exempelvis har ensamstående arbetslösa utan barn 3 700 kronor mindre varje månad att röra sig med i 2014 års prisnivå, jämfört med 2001.

TCO föreslår att inkomsttaket i arbetslöshetsförsäkringen höjs från 18 700 kronor i månaden till 27 500 kronor. Det skulle innebära att ytterligare 1 123 000 personer som jobbar heltid skulle få fullt inkomstskydd och att andelen som får full ersättning skulle bli 39 procent i hela landet.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
A-kassa

Ny lag ger kortare a-kassa för föräldrar

Den som har barn under 18 år får färre dagar med a-kassa med de nya reglerna, jämfört med dagens regler. Det är fel, tycker fackförbundet Unionen.
David Österberg Publicerad 21 maj 2025, kl 09:30
Mamma och barn går i en trappa
Den som har barn under 18 år får färre ersättningsdagar från a-kassan den 1 oktober, jämfört med dagens a-kassa. Martina Holmberg / TT

I dag kan den som är arbetslös som mest få 300 ersättningsdagar från a-kassan. Det motsvarar ungefär 14 månaders arbetslöshet. Men den som är förälder till ett barn under 18 år kan få ytterligare 150 ersättningsdagar. Tanken är att visa extra hänsyn till den arbetssökandes barn och övrig familj.

Från 1 oktober gäller en ny arbetslöshetsförsäkring. I den försvinner de extra 150 dagarna. Som mest kan man alltså få 300 ersättningsdagar, oavsett om man har barn eller inte.

I utredningen som ligger till grund för den nya a-kassan motiveras förändringen med att a-kassan ska vara en omställningsförsäkring. Om föräldrar får 450 ersättningsdagar riskerar det att förlänga deras arbetslöshet, enligt utredningen.

Utredaren anser dessutom att det är fel att en förälder kan få extra ersättningsdagar oavsett om personen har vårdnaden om barnet eller inte.

Fackförbund kritiska till förändringen

Tidningen Arbetet har frågat Akademikerförbundet SSR vad de tycker om förändringen.

– Sverige har skrivit under barnkonventionen. Men det här kommer att drabba barnen direkt, barnfattigdomen riskerar att öka när föräldrarnas a-kassa tar slut, säger Simon Vinge, chefsekonom på Akademikerförbundet SSR, till Arbetet.

Även Unionen är kritiskt. I en skriftlig kommentar till Kollega skriver pressekreterare Torbjörn Granrot att ”Unionen är kritiskt till att möjligheten till förlängning av ersättningsperioden har tagits bort för föräldrar, särskilt då ersättningsperioderna samtidigt har gjorts kortare för många.”