Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Svårt att koppla av under semestern

En av fyra tjänstemän upplever att de är tillgängliga för jobb under semestern och hälften av dem är det för att underlätta för sina arbetskollegor. Det visar en ny undersökning från Unionen.
Lina Björk Publicerad
Andrew Lubimov AP/TT
Svårt att lämna jobbmobilen när du tar semester? Andrew Lubimov AP/TT

Smarta telefoner gör det smidigt att snabbt svara på samtal och mejl från kollegor, även om man egentligen har gått av sitt arbetspass. Fritid och arbetstid flyter ihop, vilket även visar sig i en undersökning från Unionen. Drygt en av fyra anger att de är tillgängliga för jobb under sin semester  och lika många upplever att det gör det svårt att koppla av.

Den främsta anledningen till att inte stänga av mobilen är för att man vill underlätta för sina kollegor. Vanligt är också att man vill hjälpa kunder och klienter. Fyra av tio skulle helst slippa hålla sig á jour med jobbet men två av tre har inte en policy på sin arbetsplats som reglerar när de förväntas vara tillgängliga. Det har däremot Elias Glaveby, som jobbar på Ung Företagsamhet i Stockholm.

- Vi har en lokalt förankrad policy som säger att man inte ska svara på samtal eller mejl efter arbetsdagens slut. Jag tror att man tog fram policyn med tanke på vår arbetssituation. Vi skulle teoretiskt kunna jobba var som helst och hela tiden. Så det här är ett bra sätt att markera att det inte finns en förväntan att jobba mer än sina åtta timmar.

Elias Glaveby utbildar lärare och skolledare i entreprenörskap.  Datorn och mobilen är hans främsta arbetsredskap. Enligt Unionens undersökning kollar fyra av tio jobbmejl i mobilen under semestern.  Elias försöker att låta bli.

- Man måste få andningspauser för att må bra. Jag jobbade som lärare tidigare och då kunde det rulla in mejl sent på kvällen. Det är en stressande känsla.  Även om man inte tar tag i det precis i stunden så börjar hjärnan jobba med att lösa problem. Jag upplever att det är lättare att stänga av jobbet nu, när det finns en uttalad policy.

En av fem chefer förväntar sig viss typ av tillgänglighet under semestern och många tjänstemän jobbar därför en del under ledigheten för att slippa hög arbetsbelastning efteråt.

Elias Glaveby sätter deadlines för att helgen ska vara en ledig tid och semester ska vara just semester.

- Jag sätter alltid deadlines på torsdag eftermiddag. Om något oförutsägbart händer har jag hela fredagen på mig att ta det på uppstuds och hinna få en stressfri helg.

Fakta

Undersökningen omfattar 1046 tjänstemän i privat sektor.
Ladda ner Novus diagramrapport om tillgänglighet under semestern här.

Unionen

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.