- Det absolut viktigaste som fackligt förtroendevald är att ha förtroende. Och att återspegla medlemskåren är en del av det förtroendet, säger Jamal El-Haj som sitter i IF Metalls förbundsstyrelse.
För ingenjörer med utländsk bakgrund är det svårare att få jobb.
Tillsammans med Avalon Falcon, som sitter i Sveriges Ingenjörers styrelse, är hon ensam om att ha en sådan position och vara född utanför Europa. Jamal El-Haj är född i Libanon och Avalon Falcon i Kanada. Därmed kan man också uttrycka det som att tre procent av ledamöterna i dessa styrelser har utomeuropeisk bakgrund.
- För ingenjörer med utländsk bakgrund är det svårare att få jobb. Det är också högre arbetslöshet i den gruppen. Men det skrämmande är att det finns statistik på att svenskfödda ingenjörer med svensk utbildning men med ett utländskt namn har svårare att få kvalificerade arbeten, säger Avalon Falcon.
Det är hennes svar på frågan om varför det är viktigt att människor med utländsk bakgrund sitter med i en förbundsstyrelse.
- Vi ska ju spegla hur samhället ser ut för dem som befinner sig där. Annars finns det ingen som för deras talan när viktiga beslut fattas, fortsätter hon.
Jamal El-Haj är också partipolitiskt aktiv. Och i politiken är det lättare att ta sig fram med utländsk bakgrund, anser han.
- Politiker är beroende av allmänheten på ett annat sätt än ett fackförbund. Det handlar om att få röster. Därför är det lättare att etablera sig där.
För människor som ser ut som jag krävs 100 procent från start.
Han säger att det knappast råder brist på fackligt aktiva med utländsk bakgrund. Däremot finns det osynliga spärrar för den som vill klättra på den fackliga karriärsstegen.
- Det finns en diskriminerande struktur som även smittar facken. För en person med din bakgrund kan det räcka med 70 procents engagemang från början om du vill ta dig från golvet till förbundsnivå. För människor som ser ut som jag krävs hundra procent från start. Du måste vara extremt rustad och på topp hela tiden.
Samtliga fackförbund har olika dokument, möten, strategigrupper för att öka mångfalden inom förbunden. Sveriges Ingenjörer har till exempel en kravlista som valberedningen ska gå igenom när ledamöter ska väljas till styrelsen.
- Ju fler kvinnor och ju fler människor med utländsk bakgrund som kommer in, desto mer kommer de att ifrågasätta olika beslut och kandidater som väljs. Problemet är att det kan bli en ond cirkel om ingen väljs in, säger Avalon Falcon.
Jamal El-Haj känner igen bilden. Han säger att han jobbat med frågan i 20 år.
- Det är en fråga som alltid lyfts. Med kvinnor har vi jobbat hårt och där beslutat att det ska vara 30 procent i varje organ trots att medlemsstrukturen bara består av 22 procent kvinnor. Utländsk bakgrund är en slags andra prioritering. Och det är mycket svårare än jag trott att förändra.