Hoppa till huvudinnehåll
Ledarskap

Göran Persson: Utpekad som buffel

Position ställde sju frågor till tidigare statsminister och Socialdemokraternas förre partiledare Göran Persson, om att bli utpekad som en buffel till ledare. Man måste kunna skratta åt sig själv, svarar han.
Publicerad 21 maj 2014, kl 15:56

Vad har format ditt ledarskap?
– Mitt ledarskap växte fram och var inte från början givet. Jag prövades tidigt. Jag hade förmånen att bli kommunalråd 26 år gammal. Jag var naturligtvis omogen och okunnig. Jag tyckte att det var självklart hur man skulle göra, i stället för att sitta ner, reflektera och tänka efter en gång till.

Hur är din självdistans?
– Man måste kunna skratta åt sig själv och erkänna att man gjorde fel. Det skickar en signal om att det är tillåtet att göra fel.

Hur tror du att dina medarbetare uppfattade dig?
– De tio närmaste är nästan som en familj, man var ständigt uppkopplad mot dem. I kretsen utanför fanns det allt från respekt, distans, rädsla och osäkerhet. Någon gång har jag missat det, har inte riktigt förstått och var kanske för brysk, för hård, för krävande. Vi är alla människor, man orkar inte vara perfekt jämt.

Din ledarstil har kritiserats för att vara presidentlik.
– Herregud, det låter hellöjligt! Jag är en vanlig arbetargrabb. Det är möjligt att jag har varit dominant. Det beror i så fall på att jag har trott väldigt mycket på det vi har gjort och var angelägen om att övertyga andra om det.

Var du en buffel som dina kritiker hävdat?
– I resonemang av det slaget har det funnits politik. Jag är en extrovert och utåtriktad person, glad och ganska pratsam. I den meningen kan de tycka att jag tar för mig för mycket. Okej, då erkänner jag det. Men hellre det än att vara grå, slätstruken och aldrig visa några känslor. Men bufflighet får aldrig uppfattas som elakhet.

Har du använt härskarteknik?
– De här anklagelserna är inte sanna, utan är en politisk metod för att komma åt mig. Däremot har jag någon gång varit väldigt hård. Men kan man inte någon gång vara väldigt hård mot en politisk motståndare som är en kvinna? Lika hård som mot en man? 

Har kritiken rubbat din trovärdighet som ledare?
– Det är möjligt att den gjort det. Samtidigt har jag rannsakat mig själv och kommit fram till att den inte var sann. Och då måste man gå vidare.


Eyal Sharon Krafft
[email protected]

Göran Persson

Nuvarande position: Pr-konsult JKL. Styrelseordförande för Svea­skog. Tidigare statsminister och partiledare.
Ålder: 65 år.
Bor: På sin egen gård Torp, Sörmland.

Göran Perssons 3 ledarskapstips:

  1. Visa spänst och kompetens så att medarbetarna känner att det är kul och spännande att vara med.
  2. Fastna inte i det destruktiva, utan gå vidare. Annars blir du lätt en negativ person.
  3. Visa förtroende. Ge medarbetaren en chans till om det inte gick första gången.
Ledarskap

7 vägar till hjärnsmart ledarskap

Strukturerade arbetsdagar, pauser och ett psykologiskt tryggt arbetsklimat. Här är sju sätt att skapa en effektiv arbetsplats där medarbetarnas hjärnor trivs.
Publicerad 3 maj 2024, kl 06:04
Hjärnsmart. En kvinna håller upp en skylt med en tecknad hjärna på. Glad.
Med en hjärnsmart arbetsmiljö skapas förutsättningar för större kreativitet och mer välmående medarbetare. Foto: Colourbox.

Värna psykologisk trygghet i gruppen

Vi jobbar som bäst när vi känner oss trygga och sedda, i ett accepterande arbetsklimat. Ett sätt att uppnå det är att mjuka upp hur ni kommunicerar och ställer frågor. Som chef kan du börja veckomötet med en runda där alla får berätta om sina uppgifter i stället för att fråga om det är någon som behöver hjälp. Det visar att du förutsätter att alla ibland behöver ett bollplank.
 

Minska bruset

Ljudbrus och visuellt brus stör vår koncentration. Det kan vara kollegor som pratar om helgen eller någon som rör sig vid skrivbordet mittemot. Skapa arbetszoner anpassade för olika arbetsklimat, där medarbetarna kan välja mellan att jobba ostört eller i miljöer där man kan prata i grupp. Investera i särskilda bås för telefonsamtal och i headset av god kvalitet om avskildhet inte är möjlig på kontoret.
 

Utnyttja solljuset

Hjärnan är oftast som mest fokuserad på morgonen och förmiddagen. Börja dagen med uppgifterna som kräver mest fokus. Spara rutinmöten och mejlkorgen till eftermiddagen. Solljus gör oss produktiva så sitt gärna nära ett fönster och jobba. Uppmuntra medarbetarna att gå ut en sväng under lunchen.
 

Dela upp dagen efter uppgifter

Småjobbar du konstant utan att bli riktigt färdig? Hjälp hjärnan genom att gruppera uppgifter som kräver liknande fokus i olika sjok. Dela upp dagen i två timmar med mejlande och mötesbokning, två timmar fokuserat idéarbete och två timmar administrativt jobb. Eller använd pomodorometoden med fokuserat arbete i 25 minuter följt av 5 minuters paus. Till större projekt: avsätt hela dagar till en sak, ge dig och medarbetarna tid att kläcka de bästa idéerna och hinna tänka färdigt.
 

Skapa stunder utan pling

Mobilen och mejlaviseringar är stora fokustjuvar. Våra hjärnor älskar notiser, de ger oss dopaminkickar som gör det svårt att avstå frestelsen att kolla vad som plingade. Sätt gemensamma och tydliga riktlinjer för när och hur ni ska använda mobiler eller mejl på jobbet. Testa att ha några bestämda timmar där ni kollektivt loggar ut från mejlen och lägger undan telefonen för att lägga allt fokus på de mest koncentrationskrävande uppgifterna. Som chef är det viktigt att vara drivande och stöttande i detta – det kan vara svårt som medarbetare att själv bestämma om och när man ska låta mejlen vara.
 

Var ett föredöme

Det är viktigt att visa att även du som chef kan stressa ned och ta paus. Skapa en trygg social miljö genom att prata med dina kollegor och visa att du är intresserad av att lära känna dem. Boka in föreläsare som visar hur man stressar ned med hjälp av andning eller meditation.
 

Ta hjärnpauser med bra kvalitet

Hjärnan mår inte bra av att vara påslagen åtta timmar i sträck. Det gör oss mindre kreativa och fokuserade och ger sämre sorterings- och prioriteringsförmåga. Då och då behövs en hjärnpaus – utan stimuli för hjärnan. Det kan räcka med att bara sitta och glo i tomma intet en stund för att hjärnan ska få vila, eller att ta med kaffekoppen till ett fönster och titta ut. Flera regelbundna hjärnpauser kan läggas in under dagen. Det kan låta ineffektivt, men det är precis tvärtom!

Källa: Gabriella Ringvall, förändringsledare, arbetsplatsstrateg och föreläsare.

Text: Vera Viksten.