Hoppa till huvudinnehåll
Ledarskap

Göran Persson: Utpekad som buffel

Position ställde sju frågor till tidigare statsminister och Socialdemokraternas förre partiledare Göran Persson, om att bli utpekad som en buffel till ledare. Man måste kunna skratta åt sig själv, svarar han.
Publicerad

Vad har format ditt ledarskap?
– Mitt ledarskap växte fram och var inte från början givet. Jag prövades tidigt. Jag hade förmånen att bli kommunalråd 26 år gammal. Jag var naturligtvis omogen och okunnig. Jag tyckte att det var självklart hur man skulle göra, i stället för att sitta ner, reflektera och tänka efter en gång till.

Hur är din självdistans?
– Man måste kunna skratta åt sig själv och erkänna att man gjorde fel. Det skickar en signal om att det är tillåtet att göra fel.

Hur tror du att dina medarbetare uppfattade dig?
– De tio närmaste är nästan som en familj, man var ständigt uppkopplad mot dem. I kretsen utanför fanns det allt från respekt, distans, rädsla och osäkerhet. Någon gång har jag missat det, har inte riktigt förstått och var kanske för brysk, för hård, för krävande. Vi är alla människor, man orkar inte vara perfekt jämt.

Din ledarstil har kritiserats för att vara presidentlik.
– Herregud, det låter hellöjligt! Jag är en vanlig arbetargrabb. Det är möjligt att jag har varit dominant. Det beror i så fall på att jag har trott väldigt mycket på det vi har gjort och var angelägen om att övertyga andra om det.

Var du en buffel som dina kritiker hävdat?
– I resonemang av det slaget har det funnits politik. Jag är en extrovert och utåtriktad person, glad och ganska pratsam. I den meningen kan de tycka att jag tar för mig för mycket. Okej, då erkänner jag det. Men hellre det än att vara grå, slätstruken och aldrig visa några känslor. Men bufflighet får aldrig uppfattas som elakhet.

Har du använt härskarteknik?
– De här anklagelserna är inte sanna, utan är en politisk metod för att komma åt mig. Däremot har jag någon gång varit väldigt hård. Men kan man inte någon gång vara väldigt hård mot en politisk motståndare som är en kvinna? Lika hård som mot en man? 

Har kritiken rubbat din trovärdighet som ledare?
– Det är möjligt att den gjort det. Samtidigt har jag rannsakat mig själv och kommit fram till att den inte var sann. Och då måste man gå vidare.


Eyal Sharon Krafft
brev@kollega.se

Göran Persson

Nuvarande position: Pr-konsult JKL. Styrelseordförande för Svea­skog. Tidigare statsminister och partiledare.
Ålder: 65 år.
Bor: På sin egen gård Torp, Sörmland.

Göran Perssons 3 ledarskapstips:

  1. Visa spänst och kompetens så att medarbetarna känner att det är kul och spännande att vara med.
  2. Fastna inte i det destruktiva, utan gå vidare. Annars blir du lätt en negativ person.
  3. Visa förtroende. Ge medarbetaren en chans till om det inte gick första gången.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Ledarskap

Här fixar kollegan jobbstarten

Vattenfall Eldistribution ska växa från 1 200 till 1 800 anställda på två år. För att avlasta chefer har anställda utbildats för att sköta delar av onboardingen.
Ola Rennstam Publicerad 19 november 2024, kl 13:01
Vattenfall Eldistribution expanderar snabbt och rekryterade 100 nya medarbetare i september 2023. Genom att utbilda anställda till att hålla i introduktionsdagarna, avlastas cheferna och nya medarbetare får en engagerande start i företaget. Foto: Colourbox/Jessica Gow/TT.

På Vattenfall Eldistribution minns alla september 2023. Bolaget, som något år tidigare hade drygt tusen anställda, tog då emot hundra nya medarbetare på en gång.

– Vi tar emot nya grupper varje månad, men det där är fortfarande vårt rekord, säger Gustav Sundvall.

Som chef för lärande och utveckling var han med om att ta fram en ny modell för introduktion av medarbetare, för att klara rekryteringstakten.

Ett sådant blev att utbilda frivilliga medarbetare till att hålla i det som bolaget kallar för introduktionsdagar – tre dagar där nyanställda framför allt får det mesta av den bolagsövergripande information som de behöver.

– Det gäller bara tre dagar av en sex månader lång introduktionsperiod. Men det avlastar cheferna som kan fokusera mer på att få in de nya medarbetarna i deras roller ute på avdelningarna, förklarar Gustav Sundvall.

Medarbetarna sköter onboardingen

De introduktionsutbildade medarbetarna kommer in i bilden redan andra dagen av de nyanställdas första arbetsvecka.

– På tisdagen fokuserar de på grundläggande fakta om bolaget, energisystem och säkerhet. På torsdagen ses de igen och har workshop om värdegrund och spelar bolagets scenariospel. Sedan håller de i en tredje dag på distans efter en månad, säger Gustav Sundvall.

För flera av de utbildade medarbetarna har introduktionsuppgiften, som de ägnar sig åt ett par dagar per månad, blivit en injektion, berättar han.

– Det göder deras engagemang för arbetsplatsen otroligt mycket. De får stöttning från oss men äger till stor del utförandet själva.

Enligt Gustav Sundvall stärks företagskulturen av att nya och erfarna medarbetare möts så tidigt. I interna enkäter har 94 procent av de nyanställda sagt sig vara nöjda med sitt första halvår på företaget. De medarbetarledda introduktionsdagarna har fått extra goda betyg.

– Där är nöjdheten faktiskt 100 procent.

Text: John Palm 

Vad tycker du om den nya Vattenfalls modell för onboarding?

Jane Tollqvist, avdelningschef tillstånd och rättigheter.

– Min avdelning har växt från 20 till 60 anställda på några år så det har varit mycket fokus på introduktion. De gemensamma dagarna som de anställda håller i är en väldigt viktig del. Sedan jobbar vi med fadderskap, från första dagen tills att den nya medarbetaren är helt självgående. Fokus är också på att alla ska hjälpa till att ta emot de nya på ett trevligt sätt.

 

 

Johan Tezelson, avdelningschef nätanslutningar.
 

– Introduktionen på bolagsnivå som medarbetare håller i har fungerat väldigt bra för mig, den skapar en tydlighet för oss chefer. Det bästa är att det blir socialt och interaktivt, medarbetarna får träffa varandra och kan börja bygga kontakter och prata om både praktiska saker och om kulturen på arbetsplatsen. Jag har inte sett detta på andra företag, men det fungerar riktigt bra.

 

 

Emma Löfgren, avdelningschef operativ teknik.
 

– Om vi inte hade det systemet skulle mina gruppchefer haft en orimlig arbetsbörda när vi rekryterar så mycket. Uppgifterna i samband med introduktioner behöver helt enkelt spridas ut. Sedan är det ofta erfarna medarbetare som är med och introducerar. För dem är det givande att få vara med och förmedla den kunskap och erfarenhet som de har.