Heartbleed är en programmeringsmiss som är alla IT-huliganers våta dröm. Den gör det möjligt för även ganska oproffsiga hackare att plocka på sig information direkt från den infekterade serverns minne – allt från lösenord, dokument, användarnamn till de nycklar som behövs för att avkryptera information. Buggen har existerat i över två år i olika versioner av OpenSSL, men eftersom eventuella intrång inte lämnar några spår är chansen liten att du får veta om du drabbats eller ej.
- Vi hade det på Unionen men har täppt till hålet helt och hållet, säger Unionens IT-chef Richard Strömqvist.
Den värsta säkerhetsluckan genom tiderna har Heartbleed kallats av IT-experterna. Omkring en halv miljon webbplatser runt om i världen är infekterade – och det är en försiktig bedömning. Den har drabbat ett antal av Googles produkter samt tjänster som Gmail, Youtube, Facebook, Tumblr, Yahoo och Dropbox. Men alla dessa sajter har, liksom Unionen, redan täppt till maskan i nätet.
- Man ska inte bli förvånad att det händer, teknik är komplicerat, det är bara att leva med det och förhålla sig till det. Vi kommer att kontakta våra medlemmar som varit inne på vår hemsida och uppmana dem att byta lösenord, säger Richard Strömqvist
Enligt TT gick Homeland Security ut i fredags och uppmanade USA:s befolkning att skaffa nya lösenord på alla sajter som hunnit fixa hålet.
Seriösa aktörer har åtgärdat och stoppat buggen men det kan ta några månader innan alla webbplatser åtgärdats. Det man enligt Richard Strömqvist bör göra är att byta lösenord efter att ha kollat om alla sajter där man har lösenord har åtgärdat Heartbleed. Det kan man göra på http://www.cnet.com/how-to/which-sites-have-patched-the-heartbleed-bug/. Hittar man en sajt som inte är helt åtgärdad bör man undvika att logga in på den tills hålet är tilltäppt.
- När en liknande grej inträffade för några år sedan då det kom lösenord på vift, visade det sig att många återanvänder sina lösenord. Man ska alltid ha olika lösenord för olika sajter. Har man problem att komma ihåg alla lösenord finns det lösenordsgeneratorer som stöd för minnet som är hyfsat enkla att använda. Privat använder jag själv köp-programmet 1Password som funkar även på mobiltelefoner och plattor, säger Richard Strömqvist.