Aldrig har så många svenskar handlat rättvist som under förra året. Och sett till de tre senaste åren har försäljningen fördubblats, vilket är en rekordökning. Det är framför allt bananer, vin och blommor som kliver fram som storsäljare. Även om rättvisemärkt kaffe är störst i pengar räknat.
En arbetare tvättar och etiketterar rättvisemärkta bananer på Cooprobata i Dominikanska Republiken. Fairtrade
Under förra året ökade svenskarnas konsumtion av varor som odlats eller tillverkats under anständiga villkor för människorna som jobbar med dem. Jämfört med året före ökade försäljningen med 29 procent. Vilket är den största ökningen på fem år. Omsättningen har fördubblats de tre senaste åren och 2013 såldes Fairtrade-märkta varor för två miljarder kronor.
- Det finns inget enkelt svar på varför. Vi ser att kännedomen, förtroendet och betalningsviljan ökat. Konsumenter har insett att det finns en människa bakom produkten, säger Morgan Zerne som är vd för Fairtrade.
Han säger att det går att se en tydlig koppling mellan att arbetsvillkoren för lantbrukare i fattigare länder uppmärksammas i medier, och en ökad försäljning.
Fairtrade-märkt kaffe omsätter mest pengar, förra året sörplade vi oss sådant kaffe för över 550 miljoner kronor. Bananer, rosor och vin ökar mest. Nästan var tionde banan är i dag Fairtrade-märkt. Och i år ska bolaget/föreningen satsa mer på schysta bananer. Målet är att när året går mot sitt slut ska varannan banan ska ha märkningen. För Sverige ligger efter länder som Storbritannien där 33 procent av bananerna är Fairtrade-märkta. Och Schweiz där 54 procent är det.
- Det är ett ambitiöst mål. I dag är ju alla Fairtrade-bananer på svenska marknaden också ekologiska. Vid tropiska oväder i Latinamerika blir det väldigt brist på dessa bananer, då fukten försvårar ekologisk odling där man inte använder bekämpningsmedel mot svampangrepp. Vi försöker få upp ögonen hos daglivvaruhandeln för att det även finns konventionellt odlade bananer som är Fairtrade-märkta.
Det här är Fairtrade
Fairtrade är dels ett bolag, och dels en förening. Föreningen har ett 40-tal medlemsorganisationer, däribland Unionen, LO, SOS Barnbyar och Svenska kyrkan.
Den ukrainska regeringen har beslagtagit Fackföreningarnas hus i Kiev. Tidigare i år fängslades landets högsta facktopp Hryhorii Osovyi och Unionen såväl som den globala fackföreningsrörelsen fördömer attackerna mot facken i Ukraina.
Den ukrainska regeringen har tidigare i år fängslat landets högsta facktopp Hryhorii Osovyi (bilden). Förra veckan togs även fackföreningarnas hus i Kiev i beslag. Foto: Noa Söderberg.
I början av april grepsHryhorii Osovyi, ordförande i Ukrainas största fackliga centralorganisation FPU, vid ankomsten till en regional fackkonferens i Lutsk och sattes i husarrest, anklagad för att ha sålt facklig egendom tio år tidigare.
Väldsfacket ITUC krävde då att fackförbundsledaren skulle friges och fördömde fängslandet, som ITUC menar är ett försök att störa en omröstning om ett lagförslag som ger ukrainska staten rätt att beslagta fackliga byggnader, bland annat Fackföreningarnas hus, Budynok Profspilok, i Kiev.
I förra veckan beslagtogs fackföreningshuset i Kiev av myndighetspersoner som i sällskap av säkerhetsvakter tog sig in i huset och krävde att FPU:s personal omedelbart skulle utrymma byggnaden.
Ukrainska facket behöver stöd
Martin Jefflén. Foto: Virginie Nguyen/TT
Unionen och många andra svenska fackförbund stöder fackföreningsrörelsen i Ukraina och tillsammans med biståndsorganisationen Union to Union, byggs nu ett stort stödprogram upp för att stödja facken i Ukraina.
– Den ukrainska regeringen är tyvärr långt ifrån fackföreningsvänlig, säger Martin Jefflén, internationell sekreterare på Unionen.
– Med tanke på Ukrainas EU-kandidatur är det viktigt att förhållandena för facken blir bättre så att man kan få i gång en fungerande social dialog.
Världsfacket ITUC menar att övertagandet av fackförbundshuset i Kiev är ett oacceptabelt försök att stoppa FPU och kräver att ukrainska staten ska respektera fackliga rättigheter samt återställa fackets förutsättningar att utföra sin verksamhet utan statlig inblandning. Unionen ställer sig bakom kritiken mot den ukrainska regeringens agerande.
– Ukrainas regering måste omedelbart upphöra med de attacker den utsätter fackföreningarna för, säger Martin Jefflén.
Världsfacket (ITUC)
Världens största fackliga organisation, där bland annat de svenska tjänstemännens organisation TCO är med, har en framskjuten position när arbetstagares röster ska höras i olika internationella forum.