Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Kockums stanna-bonus oroar

Att Kockums nu erbjuder alla anställa en extra månadslön, på villkor att minst tre fjärdelar finns kvar vid årsskiftet, oroar facket.
- Vi är rädda för att det kan leda till att kollegor börjar titta snett på varandra, säger Unionenklubbens ordförande Ingrid Holmberg.
Anita Täpp Publicerad 2 april 2014, kl 14:48
Erland Vinberg /TT
Presentation av ubåtskonstruktionen A26. Erland Vinberg /TT

För någon vecka sedan blev det klart att FMV, Försvarets materielverk, inte planerar att beställa några nya ubåtar av Kockums. I stället fortsätter försvarskoncernen Saab att utföra den uppgift man fått av FMV, att utreda nästa generations ubåtar, och rekryterar nu också personal för att höja sin kompetens på det området.

Den kompetensen finns bland annat på Kockums i Karlskrona och sedan många har sagt upp sig för att gå till Saab har Kockums ledning förklarat att man anser sig vara utsatt för en massiv rekryteringskampanj från Saabs sida.

I dagsläget har ett 40-tal sagt upp sig. Och enligt Sydöstran är det för att bemöta  Saabs rekryteringskampanj som Kockums ägare Thyssen Krupp nu har utlovat att alla 900 Kockumsanställda i Karlskrona och Malmö ska få en extra månadslön vid årets slut, förutsatt att minst tre fjärdedelar av personal då finns kvar.

Men Ingrid Holmberg är tveksam till om den extra månadslönen kommer att spela någon roll i sammanhanget.

- De flesta väljer nog ändå utifrån var man tror att de bästa jobbmöjligheterna finns. Och vi är rädda för att den här typen av bonus kan leda till att kollegor börjar titta snett på varandra, då den som säger upp sig kan äventyra  den extra månadslönen för dem som blir kvar. Det känns inte bra och därför vill jag betona att vi förtroendevalda är informerade men inte har förhandlat om det här. Det är företagets beslut, säger hon.

Fackligt

Anmäl en usel arbetsmiljö - så funkar det

Visste du att skyddsombud kan anmäla företag med ohälsosam arbetsmiljö till Arbetsmiljöverket? Det kallas för 6:6A.
David Österberg Publicerad 10 maj 2024, kl 06:05
En chef skäller på sina medarbetare.
Har du en ohälsosam arbetsmiljö och har försökt ha en dialog med chefen utan att få gehör. Då kan en 6:6a-anmälan av ett arbetsmiljöombud vara sista utvägen. Foto: Shutterstock

1. VAD BETYDER EGENTLIGEN 6:6A? 

I arbetsmiljölagen finns bestämmelser för att se till att arbetsmiljön är bra. Kapitel 6, paragraf 6A, handlar om vad ett arbetsmiljöombud (heter också skyddsombud) ska göra om arbetsmiljön är dålig. Ombudet ska enligt lagen vända sig till arbetsgivaren och begära att något görs för att fixa problemen – det kallas för en 6:6A-anmälan. 

2. HUR GÖR MAN? 

Om ni anser att det finns risker i arbetsmiljön som arbetsgivaren struntar i vänder ni er till arbetsmiljöombudet/skyddsombudet. Då kan den personen lämna en 6:6A-anmälan. I dokumentet ska det stå vilka problemen är, hur de kan lösas och hur lång tid arbetsgivaren har på sig att arbeta med frågorna. Arbetsgivaren ska bekräfta att anmälan har kommit in och ”utan dröjsmål” meddela vad som ska göras åt problemen.

VAD SKA ARBETSGIVAREN GÖRA?

Olika åtgärder kan behövas, beroende på vilka problemen är. Det kan handla om allt från medarbetarenkäter och skyddsronder till riskbedömningar och handlingsplaner. Arbetsgivaren har det yttersta ansvaret för att arbetsmiljön är bra, men det är klokt att försöka ha en dialog på arbetsplatsen.


OM PROBLEMEN INTE FIXAS?

Om arbetsmiljöombudet tycker att arbetsgivaren ignorerar frågan, tar för lång tid på sig eller inte gör tillräckligt för att förbättra arbetsmiljön kan hen skicka anmälan till Arbetsmiljöverket. Då blir det oftast inspektion, som följs av ett inspektionsmeddelande, ett föreläggande eller ett förbud. Det första är den snällaste varianten, där myndigheten meddelar vilka brister som finns. Förelägganden och förbud måste arbetsgivaren följa. Om inget görs kan vite dömas ut av Arbetsmiljöverket. 

Så skriver du anmälan som arbetsmiljöombud

Här anmäler man åtgärder för brister i arbetsmiljön som skyddsombud/arbetsmiljöombud, som det kallas i Unionen. 

Fler tips från Unionen: 
Begäran om arbetsmiljöåtgärder (6:6a)