Hoppa till huvudinnehåll
Ledarskap

Chefer har svårt att få tiden att räcka till

Chefers största utmaning är att få balans mellan arbetet och det övriga livet. Andra vanliga dilemman, enligt Positions chefspanel, är att hantera konflikter, motivera medarbetare och att kommunicera effektivt.
Dag Bremberg Publicerad
Björn Gevert
Att hantera konflikter, motivera medarbetare och få tiden att räcka till är vanliga dilemman bland chefer Björn Gevert

De som är under 45 år har störst problem med att få tiden att räcka till, sannolikt för att de flesta har barn. Men nästan hälften av 55-plus-cheferna upplever också svårigheter att få tiden att räcka till, och de instämmer i påståendet:

– Jag har svårt att dra en gräns mellan arbete och fritid.

De äldsta tycker annars att det svåraste dilemmat är att hantera konflikter, och en del av dem uttrycker det så här:

– Jag drar mig för att hålla svåra samtal.

En knepig utmaning för alla åldersgrupper är att kommunicera effektivt. Med alla digitala hjälpmedel är det lätt att kommunicera snabbt, men det är inte säkert att budskapet tas emot på rätt sätt. Var tredje chef instämmer i detta:

– Jag har skrivit mejl som jag önskar att jag formulerat bättre.

På listan över vanliga dilemman kommer sedan ”att motivera medarbetare”, nästan varannan svarar att de inte ”hinner ge så mycket feedback som medarbetarna önskar”.

Det är också svårt ”att förebygga stress”, var fjärde uppger att de ”befarar att medarbetare kan gå in i väggen”.

Ganska många har också svårt att släppa rollen som yrkeskunnig och bara vara ledare, att leva efter sin värdegrund, få tid att formulera sin vision samt att få vision och värderingar att gå ihop med företagets.

Utmaningarna är många och det är förstås svårt att se att man själv har all nödvändig kompetens. Bra förebilder är viktiga. Sju av tio svarar att de haft en chef som var ”suverän”, och av dem tror de allra flesta att de själva skulle kunna bli ”lika bra”.

”Har du gått någon kurs som gjort att du utvecklats till en bättre chef?” frågade vi. Sex av tio svarade ja.

Åtta av tio önskar sig mer tid och möjligheter till personlig utveckling.

 

 

 

Fotnot

805 medlemmar i Positions läsarpanel
har svarat på frågor som sammanställts och
analyserats av Novus.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Ledarskap

"Lajv gör mig säkrare i chefsrollen"

Amanda Vinblad är chef. Men ibland också en sjavig vampyr, en manipulativ häxprefekt och stundom en skjutglad rövarkapten. Hobbyn tillåter henne vara i stort sett vem hon önskar vara.
Johanna Rovira Publicerad 21 februari 2025, kl 06:01
Lajvande chefen Amanda Vinblad. Till vänster i skog med röd basker, till höger i fantasydräkt med pilbåge.
Lajvande chefer blir mer empatiska och effektiva ledare, vilket inte bara gynnar deras egen utveckling utan också skapar en positiv och produktiv arbetsmiljö för alla medarbetare. Hobbyn tillåter Amanda Vinblad att vara i stort sett vem hon vill vara. Foto: Privat.

 

Vad är lajv?

– Det är ett slags improviserat skådespeleri utan åskådare. I grund och botten handlar det om rollspel. Det finns lika många olika sätt att göra ett lajv på som det finns genrer. Samma lajv med exakt samma roller kan dessutom bli helt annorlunda när man spelar det nästa gång. Det kan ta alltifrån några timmar till flera dagar och antalet deltagare kan variera från en handfull till flera tusen.

Hur kom det sig att du började?

– Jag har alltid gillat fantasy, men som tjej blir du inte inbjuden till de nördiga sakerna. Under mina universitetsstudier i Luleå skrev jag till en lajvgrupp, som jag kom i kontakt med via mitt ex bror, och fick vara med på ett stort lajv. Jag kände mig väldigt malplacerad. När jag flyttade till Göteborg letade jag aktivt upp olika lajv och numera blir jag tillfrågad och inbjuden.

Vad får du ut av lajvandet?

– Det ger adrenalinpåslag, men man lär sig mycket också, framför allt psykologi. Man kan verkligen lära sig ledarskap och får testa att vara ledare på ett tryggt sätt. Du lär dig avläsa kroppsspråk, känna igen och bemöta härskartekniker och du lär dig ödmjukhet inför folks olikheter. Jag har också blivit en bättre talare, vilket gör mig mer självsäker i min yrkesroll.

Vilken är din favoritgenre?

– Jag har egentligen ingen favorit utan kan vara med i olika sorters lajv oberoende av genre. Bland mina bästa lajv finns dem som avhandlar svåra ämnen. Jag tycker också det är kul med rena krigslajv där vi springer och ”boffrar” (använder mjuka vapen, reds. anm.) på varandra.

Är det en dyr hobby?

– Ja och nej. Vampyrlajv är billiga, medan andra är jättedyra. Ett av mina senaste ägde rum på ett slott i Polen och trots att jag hade sistaminutenbiljett med rabatt gick det totalt på runt 10 000 kronor. Dräkterna är en hobby för sig, de kan vara otroligt dyra, men det går också att låna kläder och utrustning av varandra.

Skulle du bjuda med kollegorna på lajv som teamworkaktivitet?

– Nej, det är så pass obekvämt för många att behöva släppa garden inför andra. Det kan också uppfattas som skämmigt av utomstående att vara vuxen och springa runt och leka. Men egentligen skulle det faktiskt kunna vara en jättebra teambuildingaktivitet att få gå i någon annans skor. 

GÖR: Produktchef på CPAC Systems AB, elektroniktillverkare i Volvogruppen.

ÅLDER: 34.

BOR: Stenkullen öster om Lerum.

RÅD TILL HUGADE LAJVARE: Gå med i Facebookgruppen ”Vi som lajvar”. Där kan du få tips om kommande lajv, få hjälp med kläder och utrustning och diskutera annat som är relevant för hobbyn.