Andelen vab-dagar som tas ut av män har inte ökat med mer än 2,7 procent på 13 år. I fjol tog männen ut 36,2 procent av vab-dagarna, att jämföra med 33,6 procent 1999. Att det ser ut som det gör har flera orsaker, enligt Sonja Hallsten, Unionens likabehandlingsexpert. Det är samma aspekter som påverkar föräldraförsäkringen, där fördelningen mellan könen är ännu sämre. En bidragande faktor är att män har högre lön än kvinnor.
- De flesta familjer funderar över hur de ska göra för att förlora så lite pengar som möjligt och då kommer vi genast in på lönen. Det finns fortfarande en oförklarlig löneskillnad mellan kvinnor och män. På Unionen menar vi att lönekartläggningarna kan vara en hjälp för att eliminera osakliga löneskillnader. Andelen företag som gör lönekartläggningar har gått ner kraftigt sedan lagen ändrades 2009 och man kommer aldrig tillrätta med det om det inte blir synligt, säger Sonja Hallsten.
2008 gjorde fler än hälften av alla arbetsplatser årliga lönekartläggningar, medan det sedan lagändringen knappt är en av tre arbetsplatser. Just nu ligger det ett förslag hos regeringen om att utreda ett eventuellt återinförande av det gamla systemet med krav på kartläggning varje år. Förutom löneaspekten tror Sonja Hallsten att det handlar om olika förväntningar på kvinnor och män i arbetslivet.
- Kvinnliga anställda ses i dag som en större riskfaktor än män, eftersom man ser att kvinnan kommer vara föräldraledig i större utsträckning och vabba mer än mannen. Om man hade samma syn och förväntningar på män så hade det nog inte sett ut som det gör i dag.
- Unionen vill se ett jämnare uttag av föräldraförsäkringen men inte bara genom öronmärkta månader utan man måste göra andra insatser parallellt. Attitydförändringar tar tid men är jätteviktiga.
Är det arbetsgivarens ansvar att förändra attityderna och sätta standarden?
- Ja, arbetsgivaren och cheferna. Det är viktigt att cheferna, som ofta är våra medlemmar, går före och visar vägen genom att själva vara föräldralediga och uppmanar och förenklar för sina anställda så att de kan vara föräldralediga.
Bland föräldrar med hemmaboende barn syns även en stor skillnad i sysselsättning mellan kvinnor och män, enligt SCB:s arbetskraftsundersökningar. Störst skillnad mellan könen är det bland föräldrar till barn som inte hunnit fylla ett år, där kvinnor har en sysselsättning på 66,4 procent och männen 90,3 procent. Kvinnornas sysselsättning ökar sedan gradvis fram till att yngsta barnet är mellan sju och tio år, då den åter sjunker något. För männen ligger sysselsättningen kring 90 procent oavsett det yngsta barnets ålder.
En orsak är att kvinnor i mycket högra grad än män jobbar deltid. Även om det är ett mycket större problem i branscher som exempelvis vården säger Sonja Hallsten att Unionens medlemmar drabbas, bland annat på callcenter och inom handeln.
- Där deltiden förekommer är den lika allvarlig oavsett bransch. Vi måste jobba med att påverka rätten till heltid och det kan vi bland annat göra i avtalsförhandlingarna, säger Sonja Hallsten.