Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Försäljning av rättvisemärkta varor ska fördubblas

Organisationen Fairtrades nye generalsekreterare Magdalena Streijffert tror på en fördubbling av konsumtionen av rättvisemärkta varor i Sverige på några års sikt. Senast om fem år ska målet ha nåtts.
- Idag handlar vi Fairtradevaror för 164 kronor per person i snitt och år, det är långt efter flera andra länder.
Niklas Hallstedt Publicerad

Magdalena Streijffert, tidigare riksdagsledamot (S), är färsk på sin post. Hon tillträdde som generalsekreterare för bara några månader sedan. Inom kort kommer Fairtrade att dra igång sin första stora kampanj under hennes ledning: "Hej då fattigdom!"

Fast det lär dröja innan fattigdomen är utrotad.

- Fortfarande lever 1,2 miljarder människor under extrem fattigdom i världen, det vill säga på mindre än 1,25 dollar per dag, konstaterade Magdalena Streijffert när hon talade inbjuden av LO-TCO biståndsnämnd på torsdagen.

- Vinsterna i handeln är orättvist fördelade och de som producerar får minst. Men vi märker ett stort intresse bland konsumenterna som kanske har varit i länder och själva sett villkoren för de som arbetar där. I dag är problemet med fattigdom nära oss på grund av den globala marknaden.

I fjol handlade genomsnittsvensken rättvisemärkta varor för 164 kronor. Det är betydligt mindre än i Schweiz, Irland och Storbritannien. Den största produktgruppen är kaffe, ändå utgör det bara 6,7 procent av den totala mängden kaffe som dricks.  Andra storsäljare är bananer, vin och rosor.

Visionen nu är att fördubbla konsumtionen på fem år.

- Men jag tror att vi kommer upp i den siffran på två tre år, säger Magdalena Streijffert som också hoppas på facklig hjälp i sin strävan.

- I dag har man rättvisemärkt kaffe på organisationerna, nästa steg skulle kunna vara om facket kunde påverka företagen att köpa in det. 70 procent av allt kaffe dricks utanför hemmen.

Fakta

Föreningen Fairtrade arbetar för att ge odlare och anställda bättre ekonomiska villkor, bland annat genom minimilöner som inte påveraks av världsmarknadspriset på produkterna. Utöver den högre betalningen får odlarna en extra premie som kan användas exempelvis till skola, bostäder eller hälsovård. Beslutet hur den ska användas tas gemensamt av odlarna.
Fairtrade främjar också demokratin, organisationsrätten samt miljöhänsyn i produktionen. Barnarbete och diskriminering motverkas.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.