Inför valet var lägstlönerna en av de största frågorna. Anledningen är enkel: Tyskland, liksom Sverige, är ett av de sju EU-länder som inte har minimilöner i lag. Samtidigt finns 7,5 miljoner människor i Tyskland som kan sägas vara fattiga trots att de arbetar, enligt fackförbundet DGB som är en tysk motsvarighet till LO. Det handlar om anställda som tjänar fem euro (drygt 40 kronor) i timmen och ofta mindre än så.
Faktum är att Tyskland är ett av Europas låglöneländer. Men kritiken mot den stora låglönesektorn handlar inte bara om att folk utnyttjas, utan har även andra dimensioner.
I Dagens Nyheter citerades för en tid sedan Frankrikes minister för social ekonomi Benoit Hamon: "Jag vill ha ett Tyskland som inte är beroende av löner på 400 euro i månaden för att vara konkurrenskraftigt".
Frankrike är ett av de länder som tappar i konkurrenskraft gentemot Tyskland. I Frankrike finns en minimilön på 9,50 euro i timmen.
Socialdemokraterna, SPD, och de Gröna krävde före valet att en minimilön på 8,50 euro i timmen skulle införas, vänstern ville att gränsen skulle läggas på 10 euro.
Nu finns möjlighet att detta kan bli verklighet, trots rapporter om att det skulle kunna skada den tyska ekonomin. Efter att liberalerna åkt ur parlamentet finns möjligheten att kristdemokraterna med Angela Merkel ger med sig på den punkten för att kunna bilda en koalitionsregering med SPD.