I princip anser Unionen att det bör finnas klubbar på företag där man slopar individgarantin. Detta för att bevaka att lönesättningen går rätt till. Men trots att klubbar är sällsynta på tandvårdsmottagningar valde man att inte ta konflikt efter att ha samlat till medlemsmöten på tre orter för att kolla av tandsköterskornas strejkvilja. Uppslutningen blev inte så stor, konstaterar Gunilla Bäcklund, avtalsansvarig ombudsman på Unionen.
- Dessutom var det inga av medlemmarna som uttalade direkt att det var en fråga som var värd att strejka för.
De två första åren av avtalet, som gäller retroaktivt från 1 juli i år, innehåller en garanterad lönehöjning på 240 respektive 220 kronor. Tredje året slopas garantin. I stället ska den som inte får någon eller en låg lönehöjning ha rätt till en åtgärdsplan. Åtgärdsplanen kan exempelvis innehålla kompetensutveckling.
- Då ska man få veta vad man ska göra för att få en bra lönehöjning. Vill inte arbetsgivaren ge det heller året efter måste han eller hon begära förhandling med facket, säger Gunilla Bäcklund. Enligt henne var Unionen det sista fackförbundet som hade med individgarantin i avtalet med arbetsgivarna, Vårdföretagarna.
Avtalet innebär en sammanlagd lönehöjning på 6,8 procent på tre år att fördela mellan de anställda. På många mottagningar jobbar dock bara en tandsköterska.
- Är du ensam medlem på tandläkarmottagningen har du rätt till hela potten varje år, konstaterar Gunilla Bäcklund.
I övrigt innehåller avtalet att föräldralönen utökas från fem till sex månader, att det tillsätts en arbetsgrupp för att utreda frågan om delpension och att tandsköterskorna får rätt till restidsersättning vid tjänsteresor.