I oktober ska den första gruppen arbetslösa börja lämna in månatliga rapporter där de berättar vilka jobb de sökt och vad mer de gjort för att ta sig ur arbetslösheten. I början av nästa år ska samtliga öppet arbetslösa liksom deltagare i vissa program lämna in aktivitetsrapporter.
- Syftet är att få ned arbetslösheten. När man har tätare uppföljningar får man högre sökaktivitet, vilket leder till att man snabbare kommer i jobb, säger Arbetsförmedlingens biträdande generaldirektör Clas Olsson och hänvisar till internationell forskning.
Men rapportskyldigheten är inte ny. Enligt projektledaren Göran Åhman ska därför inte införandet av aktivitetsrapporter tolkas som att kraven på de arbetslösa höjs.
- I dag rapporterar de arbetslösa sina ansträngningar på lite olika sätt, men huvudsakligen muntligt. Nu standardiseras det.
För Arbetsförmedlingen lär det nya systemet bli en utmaning. Att granska en halv miljon rapporter varje månad borde rimligtvis kräva sin man.
- Det kan bli en viss administrativ belastning, säger Göran Åhman som dock menar att det också finns vinster med nyordningen, bland annat kan mötena mellan arbetsförmedlare och arbetssökande bli effektivare än i dag.
Om en sökande missköter sitt arbetssökande, exempelvis genom att inte söka anvisade jobb, ska Arbetsförmedlingen rapportera detta till a-kassan som sedan vidtar åtgärder. Det nya är att det införs en åtgärdstrappa i fem steg, varav det första består av en varning. Tanken är att den arbetssökande i stället för att drabbas av ekonomiska sanktioner direkt ska sporras att sköta sitt arbetssökande ordentligt.