Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Perfekt matchning finns inte

Det är på arbetet som man lär sig arbetet. Därför har arbetsgivarna också ett ansvar för att det ska finnas kompetent personal att anställa, anser Saco:s utredare.
Niklas Hallstedt Publicerad

Dålig matchning mellan arbetslösa och de lediga jobb som finns har under en tid lyfts fram som ett av de största problemen på svensk arbetsmarknad. Från arbetsgivarhåll har man länge hävdat att många företag tvingas tacka nej till order på grund av svårigheterna att hitta personal. Men även partipolitiskt har matchningsproblemet kommit till användning. I somras hävdade exempelvis socialdemokraterna att dålig matchning, lett till 80 000 förlorade jobb. Orsaken till den dåliga matchningen skulle enligt dem i första hand bero på nedskärningar i arbetsmarknadsutbildningar och att många inte får en fullständig gymnasieutbildning.


Men två företrädare för Saco, ekonomen Håkan Regnér och utredaren Emelie Lilliefeldt, går mot strömmen. I somras skrev de en debattartikel i Dagens Nyheter där de påpekar att erfarenhet "från yrke och arbetsliv kommer med jobbet". Arbetsgivarnas bör överge sin önskan att anställa perfekt matchade individer, menar de: Utbildning får "aldrig vara anpassad till starka arbetsgivares tillfälliga önskemål".


- Vi vill inte gå så långt som att säga att den dåliga matchningen är en myt. Men vi tycker att det är en ensidig fokusering på utbildningsystemet. Man har glömt bort lärandet på jobbet och den introduktion som måste ske när man börjar på arbetet. Det handlar om att se alla kompetenser, säger Håkan Regnér.

- Man måste få en generell kunskap från högskolan som vi ska kunna använda om tio år, specialiseringen däremellan måste arbetsgivarna ta hand om själva. Det är klart att det kan finnas brister i utbildningsystemet. Men det ligger ett visst ansvar på arbetsgivarna också.

Håkan Regnér anser att diskussionen bör breddas. Att ha ett jobb som inte överensstämmer med ens utbildning är ett bra betyg åt utbildningssystemet, anser han.

- Vissa typer av akademikerjobb försvinner. Enkla jobb som går att utföra via en dator kan flyttas bort, vilket innebär att en ekonom eller samhällsvetare kanske blir överflödig någonstans. Men det innebär inte att den kompetensen blir omöjlig att använda, utan individen är kanske omställningsbar.

Vad kan arbetsgivarna göra?
- Jag tror att man kan titta bredare när man tillsätter vakanser. Man måste vara beredd att anställa alla som har väldigt bra generell kunskap och som har förmåga att ställa om och jobba med olika saker.

Arbetsgivarorganisationen Almega anser att Saco underskattar problemet. I en debattartikel i DN skriver de att kunskapsglappet är för stort för att arbetsgivarna ska kunna täcka det. Dessutom påpekar de att högskolan kvalitet är betydligt sämre än vad Saco gör gällande. Almegas företrädare instämmer dock i att arbetsgivarens roll är viktig och föreslår ett skatteavdrag för kunskapsinvesteringar i arbetslivet för att öka möjligheten att träna upp anställda internt.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.