De nya reglerna i arbetslöshetsförsäkringen innebär bland annat att de arbetssökande en gång i månaden måste rapportera vad de gjort för att skaffa jobb, vilket kollega.se skrivit om tidigare.
Men det innebär också att det nu blir straffbart att inte anmäla ändrade förhållanden som kan påverka rätten till a-kassa inom 14 dagar. Det kan handla om att man börjar studerar, får ett extra arbete eller börjar plocka ut pension.
- Förut har man varit skyldig att anmäla ändrade förhållanden, men nu blir man också skyldig att intyga det på heder och samvete. Det innebär att vissa bestämmelser i brottsbalken blir tillämpliga, säger Charlotte Hasselgren, biträdande försäkringschef och utredare på SO, a-kassornas samorganisation.
Tidigare har aktivt lämnande av felaktiga uppgifter kunnat leda till uteslutning från a-kassan eller frånkännande, vilket innebär att ersättningen inte betalas ut under en viss period samtidigt som ersättningsdagarna ändå förbrukas. Framöver kommer samma sak gälla även i de fall man underlåter att lämna uppgifter. Dessutom kan den som drabbas av uteslutning eller frånkännande också bli polisanmäld för brott. Risken finns alltså att personer skulle kunna råka ut för ett slags dubbel bestraffning.
Paralleller kan dras till skattelagstiftningen där Högsta Domstolen i sommar slagit fast att en person som tidigare betalat skattetillägg efter att ha lämnat oriktiga uppgifter inte också ska kunna dömas för skattebrott. Helt enkelt för att ingen ska kunna bli dubbelbestraffad.
- Det har funnits en diskussion om i fall detta kan betraktas som att man blir straffad två gånger. Men då har man sagt att arbetslöshetsförsäkringens administrativa sanktioner inte är straffrättsliga bestämmelser, säger Charlotte Hasselgren.