I debatten om den ekonomiska situationen i EU låter det som att krisen är över, skriver företrädare för de fyra fackliga organisationerna. Det är en felaktig bild, menar de. Så länge arbetslösheten och den sociala utslagningen ökar kan man inte påstå att det värsta är över. Enligt ILO måste sex miljoner nya jobb skapas i Europa för att nå till samma sysselsättningsnivå som före krisen.
Den krispolitik som förts under senare år har fokuserat alltför hårt på ekonomiska åtstramningar, vilket har urholkat arbetsmarknadens parters roll och i vissa länder även hotat grundläggande fackliga fri- och rättigheter, skriver författarna till debattinlägget på Dagens Arena.
EU:s institutioner och medlemsländer måste sluta underminera fackliga fri- och rättigheter - inklusive strejkrätten - och hålla fingrarna borta från lönebildningen. Den svenska modellen lyfts fram som en förebild.
En ökad samordning av medlemsländernas ekonomiska politik är nödvändig, men måste åtföljas av ett mer demokratiskt beslutsfattande och en politik för sociala framsteg och full sysselsättning, skriver ordförandena för TCO, LO, Saco och Europafacket.
Med ökad fattigdom och växande klyftor ökar också tilltron till de demokratiska institutionerna, varnar de, vilket innebär att risken ökar för större inflytande från populistiska och extremistiska krafter.
Debattartikeln kommer inför det Europeiska rådets möte den 27-28 juni, då den ekonomiska och monetära unionens sociala dimensioner ska diskuteras. De fyra fackliga organisationerna uppmanar rådet att ta fram en ny ambitiös arbetsmiljöstrategi, att parternas ansvar för lönebildningen garanteras och att deras roll i den ekonomiska övervakningen stärks på både nationell och europeisk nivå.
Det som saknas för att lösa den negativa utvecklingen i Europa är politisk vilja, skriver Eva Nordmark (TCO), Karl-Petter Thorwaldsson (LO), Göran Arrius (Saco) och Bernadette Ségol (Europafacket).
Läs hela debattinlägget här.
I fjol presenterade Europafacket en rad åtgärdsförslag för att skapa både ekonomisk stabilitet och ökad sysselsättning, samt stärkt roll för parterna i beslutsfattandet - en social pakt för Europa.