Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"Fackliga fri- och rättigheter undermineras i Europa"

Över 26 miljoner européer är arbetslösa och var femte ungdom står utan jobb. Samtidigt undermineras fackliga fri- och rättigheter. I ett gemensamt debattinlägg kräver TCO, LO, Saco och Europafacket att EU:s ledare stärker den sociala dimensionen av den europeiska unionen.
Gabriella Westberg Publicerad

I debatten om den ekonomiska situationen i EU låter det som att krisen är över, skriver företrädare för de fyra fackliga organisationerna. Det är en felaktig bild, menar de. Så länge arbetslösheten och den sociala utslagningen ökar kan man inte påstå att det värsta är över. Enligt ILO måste sex miljoner nya jobb skapas i Europa för att nå till samma sysselsättningsnivå som före krisen.

Den krispolitik som förts under senare år har fokuserat alltför hårt på ekonomiska åtstramningar, vilket har urholkat arbetsmarknadens parters roll och i vissa länder även hotat grundläggande fackliga fri- och rättigheter, skriver författarna till debattinlägget på Dagens Arena.

EU:s institutioner och medlemsländer måste sluta underminera fackliga fri- och rättigheter - inklusive strejkrätten - och hålla fingrarna borta från lönebildningen. Den svenska modellen lyfts fram som en förebild.

En ökad samordning av medlemsländernas ekonomiska politik är nödvändig, men måste åtföljas av ett mer demokratiskt beslutsfattande och en politik för sociala framsteg och full sysselsättning, skriver ordförandena för TCO, LO, Saco och Europafacket.

Med ökad fattigdom och växande klyftor ökar också tilltron till de demokratiska institutionerna, varnar de, vilket innebär att risken ökar för större inflytande från populistiska och extremistiska krafter.

Debattartikeln kommer inför det Europeiska rådets möte den 27-28 juni, då den ekonomiska och monetära unionens sociala dimensioner ska diskuteras.  De fyra fackliga organisationerna uppmanar rådet att ta fram en ny ambitiös arbetsmiljöstrategi, att parternas ansvar för lönebildningen garanteras och att deras roll i den ekonomiska övervakningen stärks på både nationell och europeisk nivå.

Det som saknas för att lösa den negativa utvecklingen i Europa är politisk vilja, skriver Eva Nordmark (TCO), Karl-Petter Thorwaldsson (LO), Göran Arrius (Saco) och Bernadette Ségol (Europafacket).

Läs hela debattinlägget här.

I fjol presenterade Europafacket en rad åtgärdsförslag för att skapa både ekonomisk stabilitet och ökad sysselsättning, samt stärkt roll för parterna i beslutsfattandet - en social pakt för Europa.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.