Enligt TT ska anställda inom Umeå kommun ha tvingats att svara på frågor om både sin avföring och sitt sexliv.
Bakgrunden till historien är att Umeå kommun anlitat en företagshälsovård för att bedöma ett 30-tal anställdas arbetsförmåga i samband med rehabiliteringsutredningar. Företagshälsovården har använt tester för att ta fram arbetsförmågebedömning. I de testerna sägs det ha ställt integritetskänsliga frågor. Kommunen har inte haft insyn i frågorna som ställts, inte heller har man tagit del av svaren som lämnats. I stället har vårdföretaget lämnat en sammanfattande bedömning av varje individ.
- Många skulle nog tycka att de uppgifterna är integritetskänsliga, det kan vara uppgifter om hälsa och personliga beskrivningar av individerna, säger Oskar Öhrström, jurist på Datainspektionen, enligt vilken det till exempel kan handla om att anställda har kognitiva nedsättningar, utmattningsdepressioner och domningar i händer.
DI har inte tittat på varje registrering och bedömt dem.
- Det vi har kunnat konstatera är att man i princip har rätt registrera arbetsförmågebedömningar, men exakt vilka uppgifter som är motiverat att registrera har vi inte kunnat ta ställning till. Man ska registerar de uppgifter som behövs men inga ytterligare.
DI har inte tittat på företagshälsovårdens registrering, utan enbart på kommunens registrering. Inget utesluter dock att DI kommer att göra detta i ett senare skede.