Bemannianställda, uthyrda till Pensionsmyndigheten i Gävle, upplevde att de blev hotade under besök av en representant från företaget.
- Våra medlemmar säger att det var ett väldigt otrevligt möte, säger Maria Hillbom, ombudsman på Unionen i Gävle.
- Vissa individer har uppfattat det så att de hotades med uppsägning om de inte skrev under avtalet där de fick se villkoren först i efterhand. De sitter i en rävsax.
Ann-Christine Jonsson, avdelningsordförande för ST på Pensionsmyndigheten, har samma bild av mötet:
- Bemannia försökte pressa fram ett ja utan att de anställda fått se innehållet i avtalet. De ville ha skriftligt på att de anställda tänkte tacka ja, säger hon.
I det nya avtalet, som vissa av medlemmarna redan har skrivit under, står det att den anställda varken kan eller vill arbeta heltid. En formulering som löper stor risk att ställa till problem för anställda som vill fylla ut sin inkomst med a-kassa.
- Dessutom är det felaktigt i sak, åtminstone i ett fall vi känner till där vår medlem verkligen vill jobba heltid. Och i och med att arbetsgivaren gjort detta ensidigt kan det vara ett brott mot kollektivavtalet, säger Maria Hillbom.
Centrala förhandlingar pågår som bäst i de 50-tal äldre fall där Unionen anser att Bemannia brutit mot kollektivavtalet.
Även fackförbundet ST har legat i tvist med Bemannia, men den gången fick bemanningsföretaget ge med sig när det visade sig att företaget inte betalade tjänstepension till sina anställda.
- Kundservicens uppdrag är ju att bland annat att informera om vikten av tjänstepension, så Bemannias personalpolitik gick inte ihop med vårt uppdrag, säger Ann-Christine Jonsson.
- Vi vill ha ordning och reda här på pensionsmyndigheten och den här historien påverkar även våra medlemmar. Jag tycker att beteendet är skrämmande, men det är kanske så här det ser ut i privata sektorn.