Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Bemannianställda tvingade underteckna avtal

Anställda på bemanningsföretaget Bemannia i Gävle har fått ett ultimatum - skriv under ett nytt anställningsavtal eller gå. Det nya anställningsavtalet fanns dock ännu inte på pränt när ultimatumet ställdes och gör att medlemmarna riskerar missa a-kassa.
Johanna Rovira Publicerad

Bemannianställda, uthyrda till Pensionsmyndigheten i Gävle, upplevde att de blev hotade under besök av en representant från företaget.

- Våra medlemmar säger att det var ett väldigt otrevligt möte, säger Maria Hillbom, ombudsman på Unionen i Gävle.

-  Vissa individer har uppfattat det så att de hotades med uppsägning om de inte skrev under avtalet där de fick se villkoren först i efterhand. De sitter i en rävsax.

Ann-Christine Jonsson,  avdelningsordförande för ST på Pensionsmyndigheten, har samma bild av mötet:

- Bemannia försökte pressa fram ett ja utan att de anställda fått se innehållet i avtalet. De ville ha skriftligt på att de anställda tänkte tacka ja, säger hon.

I det nya avtalet, som vissa av medlemmarna redan har skrivit under, står det att den anställda varken kan eller vill arbeta heltid. En formulering som löper stor risk att ställa till problem för anställda som vill fylla ut sin inkomst med a-kassa.

- Dessutom är det felaktigt i sak, åtminstone i ett fall vi känner till där vår medlem verkligen vill jobba heltid. Och i och med att arbetsgivaren gjort detta ensidigt kan det vara ett brott mot kollektivavtalet, säger Maria Hillbom.

Centrala förhandlingar pågår som bäst i de 50-tal äldre fall där Unionen anser att Bemannia brutit mot kollektivavtalet.

Även fackförbundet ST har legat i tvist med Bemannia, men den gången fick bemanningsföretaget ge med sig när det visade sig att företaget inte betalade tjänstepension till sina anställda.

- Kundservicens uppdrag är ju att bland annat att informera om vikten av tjänstepension, så Bemannias personalpolitik gick inte ihop med vårt uppdrag, säger Ann-Christine Jonsson.

-  Vi vill ha ordning och reda här på pensionsmyndigheten och den här historien påverkar även våra medlemmar. Jag tycker att beteendet är skrämmande, men det är kanske så här det ser ut i privata sektorn.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.