En klar majoritet i chefspanelen har haft nuvarande tjänst i mer än fem år. Men även bland de äldre veteranerna finns det många som längtar bort.
Av samtliga chefer är det 13 procent som kommer att stanna på sin position mindre än ett år. 45 procent kommer att röra på sig inom fem år, och endast 25 procent säger att de vill stanna längre än så.
Viljan att röra sig är högre bland stockholmare och yngre samt de som är nya på sin tjänst.
Drivkraften är för de flesta att "få omväxling och nya utmaningar". Det gäller särskilt de yngre, medan de äldre är mer missnöjda med nuvarande jobbets stressnivå. Var tredje svarar att de vill ha mindre stress, högre lön eller slippa dålig ledning.
När de slutar tror hälften att de kommer att ta ett annat chefsuppdrag, varav de flesta söker sig till en annan arbetsgivare. Var femte slutar inte förrän de går i pension, men lika många ser fram emot att starta eget eller få ett jobb utan chefsansvar.
Hur kommer de då att agera när det är bestämt att de slutar? Två av tre kommer att informera alla omedelbart, de övriga avvaktar tills det är ungefär en månad kvar. Av de som haft sin tjänst i mindre än ett år kommer var tionde hålla tyst till sista dagen.
Chefen måste förstås informeras tidigare. Även om relativt många är missnöjda så kommer endast 2 procent ge chefen kritisk feedback, och endast 28 procent kommer att nämna att det finns "problem som borde åtgärdas". 39 procent kommer att säga att "allt har varit toppen och jag hoppas på bra referenser". 32 procent har svarat att de inte vet.
När man tillträder en tjänst vill de flesta ha en bra överlämning där företrädaren ger mycket information, vilket framgick av en tidigare enkät i Position. Men vill man dela med sig så mycket när man slutar?
Nej, tre av fyra svarar att de bara kommer att berätta om praktiska saker, inte om de problem som finns eller vilka brister som cheferna har. Bland männen svarar dock fyra av tio att de kommer att informera om problem.
Hur viktigt är det att man tar fullt ansvar till sista arbetsdagen? Mycket viktigt, svarar två av tre. Endast ett fåtal (2 procent) svarar att de inte bryr sig om eftermälet, och de är främst äldre.
Efter att man slutat kan det hända att man behåller kontakten och blir bjuden att komma på en fika. De flesta (53 procent) kommer att tacka ja, men en del tvekar och några (11 procent) kommer att "klippa banden helt". Bland de som tror att de byter jobb inom ett år så är det dock betydligt fler (25 procent) som inte vill ha kvar någon kontakt.
Fotnot:
899 privatanställda chefer svarade på enkäten. Resultaten har behandlats av Novus, för att vara statistiskt representativa för Unionens chefsmedlemmar med avseende på kön, ålder och region.