Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Hbt-nätverket går i graven

Unionens hbt-nätverk kommer att läggas ner. Orsaken är bristande intresse från medlemmarna men även från Unionens sida, enligt Tobias Tengström som var med och bildade nätverket.
Johanna Rovira Publicerad

Nätverket bildades ungefär samtidigt som Unionen för att lyfta HBT-frågorna (homo-, bi och transpersoner) inom facket.  Till viss del kan nätverket ha spelat ut sin roll i och med att man faktiskt lyckats påverka flera av förbundets olika beslut, anser Tobias Tengström, som varit en av eldsjälarna i nätverket sedan begynnelsen.

Ett exempel är att nätverket fått gehör för sin motion om att införa obligatorisk hbt-kunskap i internutbildningarna. Nätverkets satsningar har också resulterat i en checklista för heteronormativa fikapauser och ett pris till den hbt-vänligaste arbetsplatsen.

-  Man skulle kunna göra mycket mer, säger Tobias Tengström, som varit en av eldsjälarna i nätverket sedan begynnelsen.

Tobias Tengström hoppade av styrgruppen efter Pridefestivalen i höstas.

- Jag slutade för att det inte verkade finnas något jättestort intresse från något håll. Vi fick fortfarande pengar, men det är också det enda. Tidigare hade vi möjlighet att få hjälp rent praktiskt, men sedan ett - två år tillbaka vill Unionen inte fortsätta ge oss den hjälpen. Därmed gick luften ur alla engagerade.

Ordföranden för nätverket, Jenny Ancher Jensen håller inte riktigt med i kritiken mot förbundet. Hon menar att det enbart är det bristande intresset från medlemmarna som ligger bakom hennes beslut att nu föreslå en nedläggning av hbt-nätverket.

- Jag har kontaktat två andra i styrgruppen och föreslagit att vi lägger ner, men jag väntar fortfarande på svar från en av dem.

Själv kan jag tycka att det fortfarande finns behov av ett nätverk, men eftersom jag är heterosexuell har jag själv aldrig varit med om diskriminering på grund av sexuell läggning och har därför svårt att avgöra var vi behöver rikta insatserna, säger Jenny Ancher Jensen

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.