I början av 2000-talet låg sjukpenninguttaget på topp. Efter det, fram tills för två år sedan, har uttaget stadigt sjunkit. Sannolikt spelar flera faktorer in. En kan vara olika regeländringar, en annan att arbetskraften föryngrats.
Men skillnaden mellan kvinnor och män består. Kvinnor är fortfarande betydligt mer sjukskrivna, enligt siffror som Marie Mulder, analytiker på Försäkringskassan, presenterade på ett seminarium på torsdagen.
I topp på listan över yrken med högst sjukfrånvaro 2010 för kvinnor hamnade Övriga servicearbetare med 18,7 ersatta sjukskrivningsdagar per år i topp. Samma yrke låg i topp för männen med 11,2 sjukskrivningsdagar. I topp på listan över yrken med lägst sjukfrånvaro för kvinnor hamnade Högre ämbetsmän och politiker med 2,1 sjukskrivningsdagar. Bland männen var militärerna friskast med 1,4 sjukskrivningsdagar.
De här skillnaderna återkommer över hela linjen. Men allra störst är skillnaden i den grupp som enligt Försäkringskassan har arbete "som kräver teoretisk specialkompetens", det vill säga högutbildade.
Marie Mulder tror att en orsak kan vara de möjligheter till så kallat gränslöst arbete som finns i många tjänstemannayrken i dag.
- I dag går det alldeles utmärkt att lägga barnen och sedan ta upp datorn och jobba några timmar till. I kombination med att kvinnor faktiskt tar större ansvar för hem och familj skulle det kunna bidra till att kvinnor har högre sjukfrånvaro.