Samefolkets dag firas den 6 februari. I bland annat Kiruna flaggas det och bjuds på tal, musik och tårta. Festen är omtyckt och välbesökt och Ragnhild Nilsson tycker att det är bra att samerna på det här sättet blir uppmärksammade av majoritetssamhället.
Ragnhild Nilsson är ordförande i Sámelistu eller Samelistan, som tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet styr i Kiruna kommun. Hon har bland annat medverkat till att ett minoritetsboende inom äldreomsorgen ska starta senare i år för Kirunas tre minoritetsspråk: samiska, finska och meänkieli.
- Intresset är stort hos våra äldre och vi hoppas att det ska bli så bra som vi tror.
För de samiska barnen finns Sameskolan som har över 30 barn inskrivna. De kan också få samisk undervisning inom den kommunala skolan även om det för tillfället råder brist på lärare som talar samiska.
Men förr var barnen förbjudna att tala sitt egna språk i skolan.
- Jämfört med många av världens urfolk så har samerna varit relativt förskonade mot övergrepp. Men Sverige har ändå genomfört en medveten kolonisering genom att bland annat missionera den kristna tron och förbjuda samerna sin religion. De fick heller inte bo i hus, även jojk var förbjudet, säger Ragnhild Nilsson.
- Samerna sågs också som lägre stående och inte tillräckligt intelligenta för att hantera sina egna frågor. Det har gjort att vi fortfarande måste kämpa för att få självbestämmande över frågor som rör språk, omsorg, näring, kultur och markrättigheter.
Hur många samer finns det i Sverige?
- Det brukar sägas att det finns 20 000 men om man tittar på genealogi och släktskap handlar det snarare om 50 000 personer. Alla ser sig dock inte som samer eller ens vet om sitt samiska släktskap.
Samiska är ett finsk-ugriskt språk och består av flera grupper och dialekter och i Sverige är sydsamiska, nordsamiska och lulesamiska vanligast.
Talar svenska samer svenska?
- Såklart kan vi svenska, vi lever ju i det svenska samhället med det svenska språket överallt omkring oss. Det som är fascinerande är att lyssna på barnen som obehindrat växlar mellan samiska och svenska beroende på vem de pratar med och vilken situation de är i.
- Språket följer inte landsgränserna utan sydsamiskan sträcker sig över de södra delarna av Sverige och Norge, lulesamiskan från södra Norrbotten och tvärs över till norska kusten. I de nordligaste delarna av Sverige, Norge och Finland talas nordsamiskan. Sydsamiska och nordsamiska räknas som olika språk och är inte uppbyggda på samma sätt. Många ord är dock lika och man kan förstå varandra med lite ansträngning och förklaringar.
Är det ett hotat språk?
- Ja, särskilt för de sydligare språken. Där är läget akut. Det som är glädjande är att intresset för språken ökar och att allt fler samiska ungdomar har börjat läsa samiska för att faktiskt kunna prata det och föra det vidare till framtiden.
Samerna har sitt ursprung i de norra delarna i Norge, Sverige och Finland samt på Kolahalvön i Ryssland. Skiljer sig länderna åt i hur de bemöter samer och hur de tar till vara samernas intressen?
- Norge är den stat som har kommit längst i arbetet med att leva upp till samernas rätt till medbestämmande och inflytande. Övriga länder halkar efter. Sverige, som vill framstå som ett land som kämpar för mänskliga rättigheter i övriga delar av världen, är riktigt dåliga på hemmaplan. Allra svårast har samerna i Ryssland. Medan Sverige, Norge och Finland har sametingen saknar de ryska samerna ett politiskt organ.