EU har som mål att till år 2020 minska den stora gruppen som riskerar fattigdom eller social utestängning med minst 20 miljoner invånare, rapporterar Statistiska Centralbyrån.
För att mäta fattigdom använder EU tre kriterier: Risk för fattigdom, allvarlig materiell fattigdom samt låg arbetsintensitet.
Låg arbetsintensitet tar fasta på vilka som hör till hushåll där de som är i arbetsför ålder har arbetat mindre än 20 procent av möjlig arbetstid.
Räkningen gjordes 2010 och då hade irländarna det överlägset sämst, mycket beroende på att Irland var ett av de länder där finanskrisen slog hårt mot sysselsättningen. När det gäller de andra två kriterierna låg landet däremot nära EU-genomsnittet.
Cypern hade högst sysselsättning, följt av Luxemburg, Island, Sverige, Tjeckien och Rumänien.
Risk för fattigdom definieras som att leva på en disponibel inkomst som understiger 60 procent av medianinkomsten i landet. Här ingår alla typer av inkomster, även bidrag. Individen jämförs med andra i sitt land och det behöver nödvändigtvis inte innebära att han eller hon har låg levnadsstandard.
I Bulgarien och Rumänien var risken som störst för att drabbas av fattigdom eller social utestängning. Som minst var den i Tjeckien, Sverige och Holland. I Sverige var drygt var sjunde person utsatt.
Allvarlig materiell fattigdom mäts genom att undersöka om personer kan betala oförutsedda utgifter, har råd med en veckas semester per år och en måltid med kött, kyckling eller fisk varannan dag, har tillräcklig uppvärmning av bostaden, har kapitalvaror som tvättmaskin, färg-tv, telefon eller bil samt kan betala skulder. Allvarlig materiell fattigdom definieras som oförmågan att kunna betala för minst fyra av posterna.
Andelen personer i allvarlig materiell fattigdom var som lägst i Luxemburg, Sverige, Island, Norge, Holland, Danmark och Finland och som högst i Bulgarien, Rumänien, Lettland, Ungern och Litauen.