Hoppa till huvudinnehåll
Ledarskap

Göthberg vann Positions chefspris

Catarina Göthberg, DHL, vann Positions chefspris 2012. De chefer som nominerats av kollegor och andra Unionenmedlemmar var alla mycket kompetenta, men den som fick flest lovord var Catarina Göthberg.
Dag Bremberg Publicerad 10 januari 2013, kl 14:41

Hon har titeln "head of first choice & programs" på DHL Freight, vilket innebär att hon ansvarar för bland annat Lean, förbättringsarbete och olika projekt. Hon har 15 medarbetare i ett team som är utspritt över landet, men själv sitter Värmlandsflickan sen länge på huvudkontoret i Stockholm.

När hon först fick höra att hon var nominerad av sina medarbetare så blev hon helt överrumplad. Efter prisutdelningen har hon fortfarande inte riktigt smält det hela.

- Det känns overkligt, men otroligt roligt, helt fantastiskt! Framför allt för att jag nominerats av medarbetare. Därför är det ett av de finaste priser man kan få som chef.

Priset överlämnades på Kompetensmässan, som också stod för hälften av stipendiesumman på 20?000 kronor. Tanken är att pengarna ska kunna användas till utveckling av det egna ledarskapet.

Catarina Göthberg är 40 år och har under 16 år haft en rad olika positioner inom DHL.Hon har under förra året infört en så kallad resurspool för att ta vara på medarbetarnas kompetenser och ge dem möjlighet att delta som resurser i olika projekt. Över 100 medarbetare har anmält sig till poolen och hittills har 60 procent av dem fått chansen att vara med i projekt.

En annan prestation som uppskattats i företaget är att hon har lyckats skapa en team-känsla hos de utspridda medarbetarna. En gång i kvartalet träffas hennes team och då brukar de bo i stuga i Sörmland och laga mat tillsammans.

- Det är viktigt att skapa ett sånt klimat att alla känner att de får och bör säga vad de tycker, samtidigt som man vet att det stannar inom fyra väggar.

Öppenhet är ett av de viktigaste värdeorden både för DHL och Catarina Göthberg personligen. Hon talar också om ansvar, engagemang och respekt. För att orden ska få betydelse gäller det att ha kontinuerliga diskussioner om vad de ska betyda i vardagen.

- Att visa respekt är för mig att se människan. Det betyder också att jag är lojal med mina medarbetare, och de mot mig. Vi är engagerade i våra uppgifter och tar ansvar för att leverera det vi lovat.

Hon har haft många chefer som hon uppskattat och hon har funderat över vilka egenskaper de haft och försökt att lära av dem. Hon har även lärt sig av att ha haft olika positioner.

- Jag har blivit tryggare. Man måste ha lite distans till det som sker, och det försöker jag förmedla till mina medarbetare.

Hon har också ställt sig frågan "vill jag jobba som chef?" och besvarat den med ett klart "ja!"

- Jag tycker att det är fantastiskt kul att se medarbetare utvecklas, så jag vill fortsatta arbeta med ledarskap.

Efter ett års högskolestudier har hon varit på DHL nästan hela sitt yrkesliv och fått möjligheter att jobba sig upp. Två gånger har hon varit på väg därifrån men erbjudits nya poster. För närvarande går hon DHL:s interna managementutbildning, och vid kursträffarna vid huvudkontoret i Bonn är hon en av endast två svenskar.

Företaget har drygt 2?000 anställda i Sverige och totalt 275?000 medarbetare i 220 länder. Att jobba utomlands lockar, men med en 3-åring och en 10-åring hemma, så blir det knappast någon flyttning på länge.

- Man måste göra sina val.

Ledarskap

7 vägar till hjärnsmart ledarskap

Strukturerade arbetsdagar, pauser och ett psykologiskt tryggt arbetsklimat. Här är sju sätt att skapa en effektiv arbetsplats där medarbetarnas hjärnor trivs.
Publicerad 3 maj 2024, kl 06:04
Hjärnsmart. En kvinna håller upp en skylt med en tecknad hjärna på. Glad.
Med en hjärnsmart arbetsmiljö skapas förutsättningar för större kreativitet och mer välmående medarbetare. Foto: Colourbox.

Värna psykologisk trygghet i gruppen

Vi jobbar som bäst när vi känner oss trygga och sedda, i ett accepterande arbetsklimat. Ett sätt att uppnå det är att mjuka upp hur ni kommunicerar och ställer frågor. Som chef kan du börja veckomötet med en runda där alla får berätta om sina uppgifter i stället för att fråga om det är någon som behöver hjälp. Det visar att du förutsätter att alla ibland behöver ett bollplank.
 

Minska bruset

Ljudbrus och visuellt brus stör vår koncentration. Det kan vara kollegor som pratar om helgen eller någon som rör sig vid skrivbordet mittemot. Skapa arbetszoner anpassade för olika arbetsklimat, där medarbetarna kan välja mellan att jobba ostört eller i miljöer där man kan prata i grupp. Investera i särskilda bås för telefonsamtal och i headset av god kvalitet om avskildhet inte är möjlig på kontoret.
 

Utnyttja solljuset

Hjärnan är oftast som mest fokuserad på morgonen och förmiddagen. Börja dagen med uppgifterna som kräver mest fokus. Spara rutinmöten och mejlkorgen till eftermiddagen. Solljus gör oss produktiva så sitt gärna nära ett fönster och jobba. Uppmuntra medarbetarna att gå ut en sväng under lunchen.
 

Dela upp dagen efter uppgifter

Småjobbar du konstant utan att bli riktigt färdig? Hjälp hjärnan genom att gruppera uppgifter som kräver liknande fokus i olika sjok. Dela upp dagen i två timmar med mejlande och mötesbokning, två timmar fokuserat idéarbete och två timmar administrativt jobb. Eller använd pomodorometoden med fokuserat arbete i 25 minuter följt av 5 minuters paus. Till större projekt: avsätt hela dagar till en sak, ge dig och medarbetarna tid att kläcka de bästa idéerna och hinna tänka färdigt.
 

Skapa stunder utan pling

Mobilen och mejlaviseringar är stora fokustjuvar. Våra hjärnor älskar notiser, de ger oss dopaminkickar som gör det svårt att avstå frestelsen att kolla vad som plingade. Sätt gemensamma och tydliga riktlinjer för när och hur ni ska använda mobiler eller mejl på jobbet. Testa att ha några bestämda timmar där ni kollektivt loggar ut från mejlen och lägger undan telefonen för att lägga allt fokus på de mest koncentrationskrävande uppgifterna. Som chef är det viktigt att vara drivande och stöttande i detta – det kan vara svårt som medarbetare att själv bestämma om och när man ska låta mejlen vara.
 

Var ett föredöme

Det är viktigt att visa att även du som chef kan stressa ned och ta paus. Skapa en trygg social miljö genom att prata med dina kollegor och visa att du är intresserad av att lära känna dem. Boka in föreläsare som visar hur man stressar ned med hjälp av andning eller meditation.
 

Ta hjärnpauser med bra kvalitet

Hjärnan mår inte bra av att vara påslagen åtta timmar i sträck. Det gör oss mindre kreativa och fokuserade och ger sämre sorterings- och prioriteringsförmåga. Då och då behövs en hjärnpaus – utan stimuli för hjärnan. Det kan räcka med att bara sitta och glo i tomma intet en stund för att hjärnan ska få vila, eller att ta med kaffekoppen till ett fönster och titta ut. Flera regelbundna hjärnpauser kan läggas in under dagen. Det kan låta ineffektivt, men det är precis tvärtom!

Källa: Gabriella Ringvall, förändringsledare, arbetsplatsstrateg och föreläsare.

Text: Vera Viksten.