Minimilönen i Kambodja ligger i dag på 61 dollar i månaden. Men den lön som krävs för att täcka basbehoven för en familj är fyra gånger högre, 283 dollar, enligt Clean Clothes Campaign.
- De flesta klädtillverkare ställer krav på att nationella minimilönerna ska betalas ut, men det går inte att leva på dem, säger Malin Kjellqvist, projektledare på Fair Trade Center.
Från Fair Trade Centers sida uppmanar man nu H&M att samarbeta mer med lokala fackförbund och andra organisationer.
- Man måste komma fram till en nivå på levnadslönen. I dag har företagen inte ens en vision kring vad man vill i frågan, vad som behövs är en konkret aktionsplan för hur man ska gå från minimilönerna till en dräglig lön. Jag tror att det här kommer ske stegvis, det behöver inte ske över en natt.
Lönerna utgör bara någon procent av kostnaden för ett plagg, därför skulle sannolikt inte ens en fördubbling av de anställdas löner i exempelvis Kambodja eller Bangladesh innebära att plaggen i de svenska affärerna blev mer än några kronor dyrare.
Under december genomförs aktioner i ett tiotal europeiska länder riktade mot klädindustrin. I vissa länder handlar det om gatuaktioner, i Sverige sker det mesta i stället på sociala medier. Konsumenter uppmanas bland annat att skriva på ett upprop för levnadslön i Kambodja riktat till H&M, Levis, GAP och Zara via kampanjens hemsida.
TV4-programmet Kalla Fakta tog i veckan upp situationen för klädarbetarna i Bangladesh. I en kommentar till det skriver H&M att de "välkomnar en diskussion om vad vi och branschen i stort kan göra ytterligare för att förbättra villkoren i textilindustrin". När det gäller lönerna påpekar H&M att man inte äger några fabriker utan köper varorna från fristående leverantörer. Därför sätter man inte heller några löner. Men, skriver man, "vi jobbar intensivt med att påverka utvecklingen så att lönerna för sömmerskorna höjs".