Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Missbruk och andra osunda vanor hänger ihop

Ohälsosam mat, ingen träning men gärna en cigarett eller prilla. Så ser vardagen ofta ut för den som dricker för mycket.
Eva Karlsson Publicerad

Alkohol i för stora mängder drar till sig andra ohälsosamma vanor, visar en enkät från Statens folkhälsoinstitut. Riskbrukarna håller sig stilla på sin fritid, de äter sällan frukt och grönt och röker eller snusar varje dag. I högre grad än andra använder de dessutom medicin mot smärta, sömnmedel, ångest och depression.

Levnadsvanorna kan orsaka sjukdom och förtida död. Män drabbas oftare.

- Nästan två av tio män, mot en av tio kvinnor, har två av faktorerna riskabla alkoholvanor, dagligt tobaksbruk, stillasittande fritid och dåliga kostvanor, säger utredaren Pi Högberg på Statens folkhälsoinstitut i ett pressmeddelande.

Fyra av tio riskbrukare uppger att de vill dra ned på alkoholkonsumtionen, men mindre än en av tio tror att de behöver hjälp med att göra det.

Fotnot: Vecka 45 är en nationell uppmärksamhetsvecka kring riskbruk av alkohol. Läs mer här.

Fakta

Inom hälso- och sjukvården talar man om riskbruk när en man dricker mer än 14 standardglas i veckan och en kvinna mer än 9 standardglas. Ett standardglas (12 gram alkohol) motsvarar något av följande:

  - 2 flaskor lättöl
  - 50 cl folköl
  - 33 cl starköl
  - 12-15 cl vin
  - 8 cl starkvin
  - 4 cl sprit

Källa: Statens folkhälsoinstitut

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.