Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Goda möjligheter till jobb

Hur lockande ett sabbatsår än låter, så är det bäst att börja studera direkt efter gymnasiet. Det är ett av råden till blivande akademiker i Sacos årliga guide Välja yrke.
Eva Karlsson Publicerad

I guiden från Sveriges akademikers centralorganisation, som når 80 000 sistaårselever på gymnasiet den här veckan, kan studenterna läsa om de olika yrkena i den akademiska världen. De får tips om var de kan studera, vilka förkunskaper som krävs, hur mycket de kan förväntas tjäna och hur arbetsmarknaden ser ut för just deras yrke.

Dagens studenter kommer att vara attraktiva när de är klara med utbildningen, lovar Saco. Det ser de stora kommande pensionsavgångarna till.

Fler tips:

• Skaffa kunskap inför valet av utbildning. Skillnaderna i till exempel lön mellan olika utbildningar är stora.

• Börja plugga direkt efter gymnasiet. Annars tar det längre tid innan du tjänar så mycket pengar att du får tillbaka det du investerat i din utbildning.

• Extrajobb kan kosta mer än du tjänar om studietiden blir längre för att du jobbar. Arbetslivserfarenhet som du fått efter att du tagit examen brukar ofta ge bättre effekt på din lön.

• Plugga utomlands ger bra erfarenheter, men inte alltid högre lön. Bäst effekt på lönen har det om du skaffar utlandserfarenheten genom att jobba utomlands efter examen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.