- Att det går dåligt för exempelvis Spanien och Italien får konsekvenser för svensk ekonomi eftersom Sverige exporterar mycket till dem. Hela 60 procent av Sveriges export går till EU-länderna, säger Gösta Karlsson, tf chefsekonom på Unionen.
Trots att sysselsättningen i dag fortsätter uppåt tror Unionen att arbetslösheten kommer öka till 8,2 procent under nästa år. I år förmodas den dock stanna på nuvarande 7,9 procent.
- Hushållen utgör hälften av Sveriges BNP så hur de agerar är viktigt, liksom hur deras framtidstro ser ut. Att man köper nytt kylskåp eller renoverar badrummet nu i stället för att skjuta det på framtiden, påverkar handeln som i sin tur påverkar producenterna och det motverkar arbetslösheten.
Unionen väntar sig att hushållens konsumtion kommer att öka lite, både i år och 2013.
- Om hushållen har is i magen och inte låter sig dras med så motverkas de negativa tendenserna, men man kan även hoppas på insatser för att få till en reallöneökning. Det ser dock halvdystert ut med alla varsel just nu. Nedläggningar får ofta ett hårt genomslag i hela regioner.
Gösta Karlsson tror att avmattningen i svensk ekonomi får två konsekvenser för Unionens medlemmar. Arbetslösheten kommer att öka något, men framför allt kommer de som blir av med jobbet drabbas av längre arbetslöshetstider. Dessutom ökar skillnaden mellan de arbetssökandes kvalifikationer och den kompetens arbetsgivarna vill ha. Ett problem som Unionen vill lösa med hjälp av kompetensutveckling.
- Jag önskar att politiker tog den långvariga arbetslösheten på större allvar, en del av dem verkar tro att den enda lösningen är att sänka lönerna. Men om man anlitar en murare för att renovera badrummet, vill man då ha vem som helst eller en som ser till att väggen håller? Det är rätt kompetens som är viktigast och den uppnår man inte med sänkta löner.