Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Företag nobbar Ryanair - men inte av säkerhetsskäl

Siemens vill inte medge att de bojkottat flygbolaget Ryanair. Av tjugo företag som Kollega kollat med flyger 13 sällan eller aldrig med bolaget, men någon uttalad bojkott existerar inte.
Linnea Andersson Publicerad

För ett par veckor sedan gick en anställd på Siemens ut med att man tänkte bojkotta Ryanair, för att garantera säkerheten för sina 400 000 anställda. Men nu skriver flygbolaget på sin hemsida att Siemens dragit tillbaka bojkotten. Siemens ledningsgrupp och Ryanair ska enligt flygbolagets hemsida ha träffats under ett möte där det framkom att någon bojkott aldrig förekommit. På Ryanairs hemsida har en representant för Siemens uttalat sig och sagt att det aldrig funnits någon bojkott och att "vi inte har några säkerhetstvivel när det gäller deras verksamhet".

På Siemens i Sverige har man inte fått någon information om bojkotten, utan hänvisar till huvudkontoret i Tyskland. Där vill man i sin tur varken bekräfta eller dementera ryktet, eller ens kommentera ett eventuellt tillbakatagande av den eventuella bojkotten.

- Jag kan inte kommentera det för jag vet inte om vi över huvudtaget hade en bojkott. Vi kommenterar inte relationen till våra leverantörer och därför skulle vi förmodligen varken tala om en bojkott eller en icke-bojkott. Det var en enskild medarbetare som gav uttryck för sin egen åsikt men jag kan inte säga mer än så, säger Günter Gaugler, pressekreterare på Siemens huvudkontor i Tyskland.

Kollega har frågat 20 stora företag om de flyger med Ryanair eller inte. Det visar sig att de flesta inte undviker flygbolaget av säkerhetsskäl, men att man sällan reser med dem ändå. De väljs bland annat bort av bekvämlighets- och tillgänglighetsskäl, men även för att många som flyger regelbundet i arbetet vill ha större flexibilitet med exempelvis ombokningsbara biljetter. Flera av företagen saknar helt avtal med Ryanair och använder därför andra flygbolag.

Fakta

Flyger aldrig med Ryanair:
ABB
Sony Mobile
Swedish Match
Systembolaget
Telia Sonera
Åhléns

Flyger sällan med Ryanair:
Astra Zeneca
Bombardier
Ericsson
H&M
Kappahl
Sandvik
SKF

Kan flyga med Ryanair:
AB Volvo
Ikea
Scania
Schneider Electric
SSAB
Studsvik
Vattenfall

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.