Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Två av tre torsk på tjänstemobilen

Alltfler tjänstemän har adopterat en liten skyddsling som de vördar ömt men som ofta är väldigt krävande. Det ligger i din ficka eller väska och kvittrar uppfordrande när du släppt tankarna på arbetet för en stund. Bara en av tre tjänstemän kan motstå dess lockrop, konstaterar Unionen i en ny undersökning.
Johanna Rovira Publicerad

Nej, det rör sig inte om en ny variant på tamagotchi, utan om den ständigt närvarande mobilen, eller smartphonen närmare bestämt. Enligt en ny undersökning som Unionen gjort bland drygt 2 200 tjänstemän i privat sektor, så har alltfler fastnat i den smarta mobilens garn. 

Två av tre är helt torsk -  de kan inte låta bli att kolla sin jobbmejl fastän de är lediga samtidigt som  de anser att möjligheten att kunna läsa mejlen i mobilen underlättar deras arbete. När samma fråga ställdes förra året kunde åtminstone hälften av de tillfrågade sätta en gräns för arbetsrelaterat mobilfipplande på fritiden.

I dag förklarar sig halva gruppen tjänstemän helt oskyldiga till sitt slaveri under jobbmejlen - de anser att det är omgivningens krav som styr. Den fria viljan att läsa jobbmelj har alltså sjunkit från förra året då 60 procent förklarade att de själva tar ansvaret för den luddiga gränsen mellan jobb och fritid. 

Gruppen akut mobilstressade har dock inte ökat sedan förra undersökningen. Mobilens ständiga pockande på uppmärksamhet stressar fortfarande närmare en femtedel. Däremot har andelen som inte upplever något stresspåslag på grund av jobbmejl, minskat från 44 till 35 procent.

Fakta

Tamagotchi var en elektronisk leksak från Japan som var populär under senare delen av1990- talet. Med en lågupplöst LCD-display och tre knappar skulle ett digitalt "husdjur" skötas -  bland annat var ägaren tvungen att mata, leka och spola toaletten efter den. Om man skötte tamagotchin utvecklas den, om inte dog den. Tamagotchin utsågs till årets julklapp i Sverige 1997

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.